eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Kállai Ernő: A romák helyzete rosszabb, mint a rendszerváltás előtt

A magyarországi romák helyzete rosszabb, mint a rendszerváltás előtt volt - értékelte a berlini magyar nagykövetségen tartott előadásában Kállai Ernő, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa.

A meghívott, többségében német vendégek előtt tartott előadásra annak kapcsán került sor, hogy az Európai Unió a hét elején fogadta el a romák integrálását célzó keretstratégiát.

Kállai Ernő határozottan üdvözölte, hogy az unió foglalkozik a romák helyzetével, még akkor is, ha - mint emlékeztetett - ehhez szükség volt a túlnyomóan Romániából érkezett cigányokat érintő olaszországi és franciaországi eseményekre. Hangsúlyozta viszont, hogy sem az európai uniós, sem a nemzeti programok esetében nem lehet szó "alibi" programokról, hanem ténylegesen el kell indítani az integrációt.

A magyarországi romák helyzetével kapcsolatban az országgyűlési biztos úgy vélekedett, hogy integrálásuk hosszú távú feladat, amelynek megvalósításához a szakmai és politikai felelősség mellett mindenekelőtt bátorságra van szükség. A roma lakosságot vissza kell vezetni a munka világába, és ehhez a kulcsot az oktatás jelenti.

A romák helyzetét az oktatás területén katasztrofálisnak nevezte, utalva arra, hogy a roma gyerekek 70 százaléka szegregált iskolákba jár, amelyekben jóval rosszabb minőségű az oktatás. Erről meg kell győzni a társadalmat - hangsúlyozta.

A biztos hangoztatta azt is, hogy megrendült gazdasági helyzetben a romákat nem szabad bűnbaknak tekinteni. Ezt mindenképp meg kell akadályozni Magyarországon.

Kállai Ernő úgy értékelte, hogy Magyarország most fordulóponthoz ért. A program azonban önmagában nem elegendő, hanem mielőbb el kell kezdeni az integrációt. Ehhez pedig elengedhetetlen a romákkal való együttműködés. Szavai szerint szükség van egy roma középosztály, illetve egy roma értelmiség megteremtésére. Az Európai Uniónak mindezt segítenie kell - tette hozzá.

Az országgyűlési biztos a legsürgetőbb feladatok között említette annak tisztázását, illetve ellenőrzését, hogy valóban a romák kapják-e az uniós támogatást. Emellett, mint utalt rá, szükség van megfelelő jogszabályokra, illetve jogszabály-módosításokra is.

Az MTI-nek nyilatkozva az országgyűlési biztos rendkívül fontosnak nevezte az európai uniós roma keretstratégiát. "Nagyra becsülöm Járóka Líviát, aki ezt gyakorlatilag átverekedte az Európai Parlamentben" - tette hozzá. Az azonban csak később, a végrehajtás során derül majd ki, hogy mindennek mennyi lesz a tényleges értéke. A magyar kormánynak - mint az unió soros elnökének - ezen a téren példát kell mutatni - jelentette ki Kállai Ernő, aki a kisebbségi jogok területén komoly garanciákat, a programok megvalósítása, illetve a jogszabályok érvényesítése terén pedig meghátrálás nélküli következetességet sürgetett.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×