Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tarlós: néhány héten belül dönthet a kormány a fővárosi kórházak ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A főpolgármester szerint néhány héten belül a kormány elé kerül a kórházak fenntartásának, működtetésének kérdése; Tarlós István csütörtökön a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában ezzel indokolta, hogy helyettese a Fővárosi Közgyűlés előző napi ülésén visszavonta a kórházak integrációját célzó előterjesztését.

Szentes Tamás a fővárosi kórházakat önkormányzati holdingba szervezné, míg a kormányzati elképzelés szerint az egészségügyi intézmények állami, illetve kormányzati rendszerbe kerülnének.

Tarlós István korábban, Szócska Miklós államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján az utóbbi, az "állami gondoskodás alá vétel" modellje mellett állt ki.

A főpolgármester a tévéműsorban arról beszélt, Szentes Tamás azért nem vitte a kórházkoncepciót előző nap a közgyűlés elé, mert hamarosan kormánydöntés születik arról, hogy központi irányítás alá helyezik-e a kórházakat, köztük a 12 fővárosi fenntartású intézményt.

Tarlós István úgy fogalmazott: nincs értelme annak, hogy egy holdingkoncepciót kényszerpályára helyezzünk, amikor esetleg két hét múlva kiderül, hogy a kórházak elkerülnek a fővárostól.

Szavai szerint túl közel lenne a döntés, és ha addig elindítanák a másik modell koncepciójának készítését, akkor az lenne a probléma, hogy "már megint a Fidesz nem tudja, hogy mit csinál a Fidesz".

A főpolgármester jelezte ugyanakkor, hogy ha a kormány mégsem "vinné el" a fővárosi kórházakat, akkor a közgyűlés elé terjesztik a holdingkoncepciót, amelyet egyébként nem tart rossznak. A kormányé jobb, de ez se rossz - jegyezte meg a városvezető.

Tarlós István az "államosítás" kifejezésre utalva arra mutatott rá, hogy "az önkormányzat sem magánvállalkozás (...), az önkormányzat az állam része", közfeladatokat lát el, így az, hogy egy kórház önkormányzati vagy a kormány alá tartozik, az gyakorlatilag teljesen mindegy.