Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tállai: A kötvénykibocsátás az önkormányzati rendszer atombombája

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az önkormányzatok adóssága 2005 és 2010 között a négyszeresére nőtt - mondta a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az Állami Számvevőszék konferenciáján. Tállai András ismertette az önkormányzati rendszer korszerűsítésének főbb irányait is.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az Állami Számvevőszék közpénzek felhasználásról szóló konferenciáján beszélt az önkormányzatok helyzetéről.

Az államtitkár a problémák között kiemelte, hogy nagyon bonyolult a normatív támogatási rendszer, amely - mint azt az elmúlt 20 év bebizonyította - elavult. Hozzátette: egyre több a feladat, ugyanakkor egyre csökken finanszírozás.

Az önkormányzatok kötvénykibocsátását az államtitkár a magyar önkormányzati rendszer atombombájának nevezte. A pályáztatási rendszerrel kapcsolatban kiemelte: nem a sok pályázati lehetőség a rossz, hanem az, hogy a feladatok és a pályázatok nem voltak összhangban.

Az önkormányzatok legsúlyosabb gondja az eladósodottság - mondta az államtitkár. Míg 2005-ben, amikor még nem voltak kötvénykibocsátások, 338 milliárd forintos volt a hitelállomány, ez az összeg 2010-ben felkerekítve 1250 milliárd forint.

"Ne áltassuk magunkat, hogy az önkormányzati szektor jól áll az adósság kérdésében. Mert nem áll jól" - jelentette ki.

Az önkormányzati rendszer korszerűsítésének főbb irányait is vázolta. Tállai András szerint újra kell gondolni az önkormányzati feladatokat és hatásköröket az önkormányzaton belül, és az állammal közösen is. Példaként azt hozta fel, hogy a közszolgáltatások megszervezését a törvény a jövőben határozottabban és jobban szabályozná.

A mostani forráselosztó finanszírozást feladatfinanszírozás váltaná fel. A helyi adókhoz azonban nem szabad hozzányúlni.

Tállai András úgy fogalmazott: Magyarországon is egy normatív kiegyenlítő rendszert kell létrehozni. Az államtitkár hangsúlyozta: ezek még nem eldöntött törvények, csupán elképzelések, iránymutatások.