eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: A kormány visszarántotta az országot a szakadék széléről - a nap hírei

A miniszterelnök szerint a sokak számára furcsa gazdaságpolitikával a kormány visszarántotta Magyarországot a szakadék széléről.

Orbán Viktor Budapesten, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet üzleti és ipari tanácsadó bizottságának ünnepi közgyűlésén azt mondta: az ország versenyképességéhez a foglalkoztatottság szintjét 55-ről 65, majd 75 százalékra kell növelni. A kormányfő arról is beszélt, hogy ki kell dolgozni az adórendszer lehető legegyszerűbb, legkevésbé bürokratikus és legkisebb közterhet jelentő formáját.

Matolcsy: Követjük az OECD ajánlásait

A nemzetgazdasági miniszter szerint Magyarország követi azt a gazdaságpolitikát, amelyet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet ajánlásában megfogalmaz. Matolcsy György az "Út a növekedéshez" című OECD-kiadvány budapesti bemutatóján elmondta: a Széll Kálmán-terv lényege is éppen az, hogy szerkezeti reformokkal csökkenteni kell az adósságállományt. Az OECD főtitkára, Angel Gurria ambiciózusnak nevezte a Széll Kálmán-tervet, amely szerinte több területen is a megfelelő irányba tesz lépéseket.

Európa egyesítette erőit a romaprobléma megoldására

Több mint százezer embernek biztosít közmunkát, és több tízezer roma fiatalnak nyújt piacképes szakképzettséget az a megállapodás, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök és Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke készül aláírni a jövő héten. Erről a kormányfő beszélt az Európai Roma Platform budapesti tanácskozásán. Ugyanitt Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke azt mondta, hogy Európa egyesítette erőit a cigányság problémáinak megoldására, és a cél az, hogy a romák ne terhet, hanem lehetőséget jelentsenek.

Csökken a gyógyszertámogatásra fordított összeg - de a terhek nem


A kormány úgy akarja csökkenteni a gyógyszertámogatásra fordított összeget, hogy a betegek terhei ne növekedjenek - mondta a kormányszóvivő. Nagy Anna azután beszélt erről, hogy a kabinet konzultációt kezdett az új gyógyszer-finanszírozási rendszer kialakításáról a gyártók és nagykereskedők képviselőivel, valamint szakmai szervezetekkel. Mint mondta, jelenleg nincs megfelelő ösztönzés a gyógyszerfelírás hatékonyságának növelésére, a támogatási rendszer pedig nem áll összhangban a népegészségügyi célokkal.

Az egészséghez való jogot vizsgálja az ombudsman

Átfogó elemzést készít az egészséghez való jog érvényesüléséről és az egészségügyi ellátórendszer működéséről az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté az egészségügyi világnap alkalmából kiadott közleményében arra is emlékeztetett, hogy idén kiemelten foglalkozik a gyermekek testi-lelki egészséghez fűződő jogával, ezen belül a gyermekbántalmazásról készített átfogó jelentés utóvizsgálatát is elvégzi.

A választás előtt döntenek Portugália segélykérelméről


Az Európai Bizottság szerint hamarosan megérkezik Portugália hivatalos segélykérelme az Európai Unióhoz a pénzügyi támogatásért - mondta a brüsszeli uniós végrehajtó testület szóvivője. José Sócrates portugál miniszterelnök tegnap jelentette be, hogy kormánya pénzügyi segítséget kér az uniótól. Portugália az euróövezet harmadik ilyen tagállama, korábban Görögország és Írország szorult hasonló segítségre. Uniós források úgy vélik, hogy a mentőcsomagról még a június 5-i portugál választások előtt megszületik a döntés.

Októberben aláírhatja Horvátország a csatlakozási szerződést

Nem beszélt Horvátország uniós csatlakozásának dátumáról zágrábi tárgyalásain José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Jadranka Kosor horvát miniszterelnök a zágrábi tárgyalások után megerősítette: céljuk az, hogy a júniusi uniós csúcson aláírják a csatlakozási szerződést. Brüsszelben azonban valószínűbbnek tartják az októberi dátumot, mert a 33 fejezetből hetet, köztük a legnehezebbnek számító igazságügyit még nem zárták le.

Újabb erős földrengés Japánban

Japánban újabb, a Richter-skálán 7,4-es erősségű földrengés volt Mijagi kormányzóság partjai előtt, 40 kilométeres mélységben. A földmozgást Tokióban is érezték. Heten megsérültek, ketten súlyosan, több kormányzóságban áramkimaradások voltak. A hatóságok szökőár-riadót rendeltek el, de nem sokkal később le is fújták azt. A tájékoztatás szerint a fukusimai atomerőműben nem keletkeztek újabb károk.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×