eur:
393.73
usd:
365.16
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

"Minél később kezdjük el, annál fájdalmasabb lesz az egészségügy átalakítása"

Magyarországon német és osztrák mintájú szellemi szabadfoglalkozású orvos státuszra, és finanszírozói ellenőrzésre lenne szükség - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Gerincgyógyászati Központ főigazgató főorvosa. Varga Péter Pál szerint a betegfinanszírozás a jelenlegi intézményfinanszírozásnál jóval gazdaságosabb lenne.

Magyarországon a Németországban és Ausztriában is működő szellemi szabadfoglalkozású orvosstátuszt kellene bevezetni, amelyben az orvos a biztosítónak a szerződött partnere. Vagyis nem az intézmény, hanem az orvos szerződik a biztosítóval, és ő az, akinek a szakmai döntései mögött finanszírozási döntések is vannak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Gerincgyógyászati Központ főigazgató főorvosa.

Varga Péter Pál komolyan hisz az ellenőrzés szükségességében, és úgy látja: amíg nem lesz Magyarországon rendes finanszírozási ellenőrzés, addig nem lehet szakmai ellenőrzési rendszert működtetni.

Ha az intézményfinanszírozás helyett betegfinanszírozásra állna át az egészségügy, akkor az az egész intézményrendszert átalakítaná. A szakorvos csak akkor vinné be az általa megválasztott kórházba a beteget, ha annak szükségét látná. Ha megfelelő jogi és jövedelmi biztonsága lenne ehhez, akkor vállalná a felelősséget - magyarázta a főorvos, aki hangsúlyozta: minél később kezdik el, annál fájdalmasabb lesz az átalakítás.

Eltorzult rendszer

Az eltorzult finanszírozási rendszer miatt nem ismerjük a népegészségügy valós állapotát - mondta Varga Péter Pál, aki kiemelte: a népegészségügyet illetően rendelkezésre álló adatok ennek az eltorzult rendszerben születtek.

Ha valaki a finanszírozás alapján próbálja felmérni a magyar népegészségügy helyzetét, akkor azt hiszi, hogy itt rettenetesen rossz minőségű ellátás zajlik, holott arról van szó, hogy az ellátó minél többet igyekszik kihozni az OEP finanszírozásból - magyarázta a főorvos.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×