Ma kezdődik Hunvald György büntetőpere

Infostart
2011. április 7. 09:30
Ma kezdődik a Fővárosi Bíróságon a volt erzsébetvárosi polgármester és vádlott társainak büntetőpere. Az ügynek összesen 25 vádlottja van. Az ügyészség hűtlen kezelés, csalás, magánokirat-hamisítás, valamint hivatali visszaélés miatt emelt vádat.

A Központi Nyomozó Főügyészség még tavaly novemberben emelt vádat Hunvald György volt erzsébetvárosi polgármester, Gál György az önkormányzat gazdasági bizottságának volt SZDSZ-es elnöke és 23 társa ellen. A vádlottak között van Kardos Péter, az önkormányzat pénzügyi bizottságának volt elnöke, Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselő, valamint az önkormányzat jegyzője és a VII.kerületi Közterület-felügyelet igazgatója is.

A Központi Nyomozó Főügyészség Hunvald Györgyöt egyes önkormányzati ingatlanok értékesítése kapcsán különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett csalással, illetve jelentős vagyoni hátrányt okozó, felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel, magánokirat-hamisítással, hivatali vesztegetéssel vádolja.

A vád szerint az önkormányzat összesen 17 ingatlan adott el áron alul két év alatt és ezzel több mint 600 millió forint kárt okoztak.

A vádirat szerint Gál György a gazdasági bizottság elnökeként - anyagi ellenszolgáltatás fejében, ingatlanonként 20 és 30 millió forint közötti vesztegetési pénzt kért, hogy egy meghatározott vállalkozói csoporthoz kerüljön a belvárosi ingatlan. Később a vállalkozók jelentős haszonnal
továbbértékesítették az ingatlanokat külföldi befektetőknek.

A vádhatóság szerint az ügyletsorozatban szereplő 17 ingatlanból 16 után Gál György 2003-ban és 2004-ben összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott.
A vádlottak egy része teljes vagy részbeni beismerő vallomást
tett, mások tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését.

Hunvald György a hűtlen kezelés és az okirat-hamisítás lényegét elismerte, de tagadta a hivatali vesztegetés, és az összes többi terhére rótt bűncselekmény elkövetését. A volt polgármester két éve van előzetes letartóztatásban.

Az Origo információi szerint bár az ügy fő gyanúsítottja Hunvald György mégsem ő az elsőrendű vádlott, hanem Gál György. A vádirat szerint főszerepet játszott Nagy György vállalkozó is, ő azonban nem szerepel a vádlottak között, csupán tanúként. Korábban még ő is gyanúsítottja volt az ügynek. Hunvald György másodrendű vádlottként szerepel a vádiratban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást