Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Erről dönthet ma a fővárosi közgyűlés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén három budapesti közterület átnevezéséről is dönthet, a Roosevelt térből például Széchenyi tér lehet. A képviselők határozhatnak fővárosi kórházak integrációjáról, a Sziget fesztivál megrendezésével kapcsolatos megállapodásról és az elektronikus jegyrendszer bevezetéséről is.

Tarlós István főpolgármester azzal indokolta a Roosevelt tér átnevezését, hogy ahhoz a legnagyobb magyar ezer szállal kötődik: ott áll az Akadémia, és a térhez csatlakozik a Lánchíd; mindkettő a Széchenyi István kezdeményezésére épült.

A fővárosi közterület-átnevezéseket Tarlós István főpolgármester - a korábbi jelzésekkel ellentétben - mégsem csomagban terjeszti a közgyűlés elé, és Elvis Presley amerikai énekes emlékét őrző tér kijelöléséről sem érkezett javaslat a testület elé.

Szavazhatnak az önkormányzat és a Sziget között kötendő megállapodásról is. Ha a képviselők jóváhagyják a tervezetet, akkor a kft. 50 millió forint díjat fizet majd az augusztusi fesztivál idejére a közterület-használatért, továbbá 100 millió forint értékben szolgáltatásokat rendel meg a főváros cégeitől, köztük a BKV-tól, a fürdőktől, a vidámparktól, valamint az állatkerttől.

Egy másik előterjesztés a szervezeti és működési szabályzatot érinti. A javaslat szerint két nappal változik a fővárosi közgyűlési napirendek kézbesítési határideje az ülések előtt; az indítvány hatról négy munkanapra csökkentené a meghívók és az írásos előterjesztések legkésőbbi kézhezvételi idejét. Kaltenbach Jenő, LMP-s politikus bejelentette: ha a közgyűlés elfogadja ezt a módosítását, akkor pártja az Alkotmánybírósághoz fordul.

Várhatóan a képviselők elé kerül a kórházösszevonások ügye is. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint az integráció célja az, hogy az intézmények működése, hatékonysága javuljon, fejlesztésük szervezettebb legyen.

A képviselők várhatóan döntenek az elektronikus jegyrendszer bevezetéséről is a közösségi közlekedésben. A tarifarendszer-projekt első lépéseként a főváros megbízza a Budapesti Közlekedési Központot, hogy kezdje el a projekt előkészítését.