Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A képviselőknek is meg kell fizetni a különadót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A korábbi országgyűlési képviselőknek is be kell fizetniük a 98 százalékos különadót a távozásukkor kapott pénz után - közölte a Fidesz. Miután sem az Országgyűlés Hivatala, sem az Adó- és Vámhivatal nem így értelmezte a jogszabályt, módosítást ígért az ügyvezető alelnök. A fizetési kötelezettség a távozók közül csak néhány embert érint.

Béki Gabriella, Gusztos Péter, Kóka János, Világosi Gábor és Podolák György kapott több mint bruttó 3,5 millió forintot távozásakor - tudta meg az InfoRádió az Országgyűlés Hivatalától, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal együtt úgy értelmezte a jogszabályt, hogy a képviselőkre nem vonatkozik a 98 százalékos különadóról szóló szabály, mert nincs munkavégzésre irányuló jogviszonyuk.

Honyek Péter adószakmai szóvivő az InfoRádiónak azt mondta, a miniszterekre és államtitkárokra vonatkozik a jogszabály. A Fidesz szerint viszont a képviselőkre is, így nekik is be kell fizetniük a pénzt.

Ha az Országgyűlés Hivatala ezzel ellenkezően értelmezi a jogszabályt, akkor módosító indítványt nyújtanak be - közölte Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke. Ennek részleteiről még nem tudni.

Az InfoRádió megkeresett több érintettet is. Béki Gabriella korábbi SZDSZ-es politikus nem számított erre a lépésre, és még nem tudja, perel-e vagy sem.

Podolák György volt MSZP-s parlamenti képviselő viszont azt mondta: nettó 2,2-2,3 millió forintot kapott, és ha azt írja elő a törvény, akkor befizeti a visszajáró pénzt.

A 98 százalékos különadó alkotmánybírósági megsemmisítése indított el lavinát tavaly: miután a testület érvénytelenítette a visszamenőleges hatályú törvényt, a kormánypártok válaszul jelentősen korlátozták a testület hatáskörét. Emiatt az AB például adó és költségvetési kérdéseket csak bizonyos megkötésekkel vizsgálhat.

A nyilatkozatokból egyébként menet közben lényegében kiderült, hogy nemcsak a különadó, hanem a gazdaságpolitika több eleme miatt volt szükség az alkotmánybíróság hatáskörének módosítására.

A törvény először minden közszolgálatban dolgozóra egységes, kétmilliós határt írt elő, az AB döntése utáni tárgyalások miatt ez módosult, a többségnél már 3,5 millió a határ, de öt évre visszamenőleg érvényes. Az Index korábban több kétségbeesett levelet kapott olyan emberektől - például bányásztól, vasutastól -, akik a távozásukkor kapott pénzt már felélték. A Nemzeti Adó és Vámhivatal korábban méltányosságot ígért.