Török Gábor: A saját alkotmánya gátolhatja majd a Fideszt

Infostart
2011. április 5. 11:45
A 2010-es évek az új alkotmány keretében zajlanak majd - mondta Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Vision Politics igazgatója úgy látja, hogy a Fidesz a maga képére írja át az alaptörvényt, de ez nem meglepő.

Új szabályrendszer és új intézményi keret jön létre az alkotmány módosításával - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor, aki hozzátette: annyira azért mégsem új ez az intézményi keret, a harmadik köztársaság látszik folytatódni, igaz, sok fontos változással.

Azok a részszabályok, amelyek politikai jelentőséggel bírnak, megváltoztathatják a magyar politika karakterét - hangsúlyozta a Vision Poltics igazgatója.

A politikai elemző úgy látja, hogy a Fidesz a maga képére írja ezeket a törvényeket, legalábbis ez olvasható ki a szövegtervezetből. Ebben sok meglepetés nincs, mert minden alkotmányozás úgy zajlik, hogy akinek lehetősége van, az mérlegeli saját politikai érdekeit.

Török Gábor biztosra veszi, hogy a 2010-es évek ennek az alkotmánynak a keretében zajlanak majd. 2020-22-ig olyan személyi és intézményi kör látszik kirajzolódni, amiben a Fidesz megkerülhetetlen lesz, még akkor is, ha elveszíti a következő választást.

Ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy egy évtized múlva már egészen más versenyhelyzetben lesz a Fidesz, és a saját alkotmánya lesz az, ami gátolja majd a politikai lehetőségeit.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást