1870 óta űzzük ezt a szakmát, ami elhivatottság nélkül nem menne. Ez kell ahhoz, hogy ember felkeljen reggel öt-hat óra körül és bemenjen a műhelybe, hogy frissen elkészítse azokat a süteményeket, amelyek sokaknak ízlenek - mondta az InfoRádiónak Auguszt József cukrászmester annak kapcsán, hogy az Auguszt család a hétvégén megkapta a Magyar Örökség Díjat.
Mindig megújulunk, de ragaszkodunk a hagyományokhoz is. Haladunk a korral, de a minőséget és az örökséget megtartjuk - tette hozzá a cukrászmester, akinek még a dédapja kezdte el a szakmát, természetesen teljesen más feltételek mellett.
A legszembetűnőbb változások a technikai újítások. Például az, hogy a kezdettekkor még nem volt elektromos hűtőszekrény, így sok tejszínes süteményt nem tudtak sütni, ezért főként élesztőtésztás finomságok, illetve lekvárok és szörpök voltak kaphatók. Ma már a világ minden részéről be lehet szerezni bármilyen nyersanyagot, amire szükség van; régebben erre sem volt lehetőség - sorolja a változásokat Auguszt József, aki reméli, hogy fia, aki ugyan kitanulta a cukrászatot, de jelenleg nem ezzel foglalkozik, visszatér tanult mesterségéhez.
Mindenesetre egyelőre nem aggódik, mert van két kisebb lánya, és a testvérénél is biztosítva látszik, hogy a három lány közül kettő folytatja a szakmát, vagyis úgy tűnik, lesz olyan, aki továbbviszi az Auguszt Cukrászdát.
Hanganyag: Farkas Dávid