Fidesz: Megkeressük az alkotmányos megoldást!

InfoRádió / MTI
2011. április 5. 18:38
Tudomásul veszi a Fidesz az Alkotmánybíróság (Ab) keddi döntését, amelyben alkotmányellenességre hivatkozva megsemmisíti a köztisztviselők indoklás nélküli elbocsátását lehetővé tevő törvényi rendelkezést. A nagyobbik kormánypárt ügyvezető alelnöke azt mondta, megkeresik az alkotmányos megoldást.

Kósa Lajos úgy fogalmazott, az Ab korábbi, a kormánytisztviselőkkel kapcsolatos döntésének az "unokatestvére" a mostani. Emlékeztetett ugyanis, hogy a testület már korábban alkotmányellenesnek minősítette a kormánytisztviselők indoklás nélküli felmentéséről szóló rendelkezéseket, így várható volt, hogy a köztisztviselők esetében is így dönt.

Az Ab egy idén februári határozatában állapította meg, hogy alkotmányellenes a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény alapján foglalkoztatottak indoklás nélküli felmentésének lehetősége. A mostani határozatában a testület azt mondta ki, hogy a korábban kifejtett alkotmányossági indokok alapján a munkáltató részére biztosított korlátlan felmentési jogkör a köztisztviselők esetében is alkotmányellenes.