eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az ENSZ szerint alapvető a médiahatóság függetlensége

A politikától független médiahatóság megteremtésének szükségességét hangsúlyozta budapesti látogatásán az ENSZ szólás- és véleményszabadsággal foglalkozó jelentéstevője. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint nincs szükség a jogszabály megváltoztatására.

A testületben minden pártnak és sajtószervezetek képviseltetnie kell magát, és tagjait a parlamentnek kell megválasztania - hangsúlyozta az ENSZ szólás- és véleményszabadsággal foglalkozó jelentéstevője. Frank La Rue szorgalmazta, hogy Magyarországon legyen a médiaszabályozásról nyitott párbeszéd, amelybe - véleményétől függetlenül - minden érintett szakmai és a civil szervezet képviselőit vonják be.

"Jó, ha egy párt többséget szerez, de az nem szerencsés, ha gőzhenger módjára viselkedik. Fontos a médiahatóság függetlensége. Furcsa, hogy kilenc évre választják a testület tagjait, és ez akár 18 évre is meghosszabbítható. Az általános gyakorlat, hogy négy-öt évre delegálnak tagokat ilyen szervezetekbe, és évente egy-két új tag kerül testületbe" - fogalmazott.

Az ENSZ jelentéstevője kiemelte, hogy a médiahatóság függetlensége alapvető fontosságú a világ minden országában, de olyan intézménynek kell lennie, amelyben minden párt és a sajtószervezetek is képviseltethetik magukat.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kabinet törekszik a média függetlenségének megteremtésére, ugyanakkor megismételte: a kormányzat meglátása szerint nincs szükség a jogszabály megváltoztatására, de ha bármilyen körülmény indokolttá teszi, akkor módosíthatnak rajta.

"Nincs vita a magyar kormány és az ENSZ képviselője között a média szabadságával és pluralitásával kapcsolatban. A kabinet elfogadja Frank La Rue meglátásait, és azt, hogy milyen értékek fontosak a világszervezetnek. Ezeket be is tartjuk, de Magyarországon is vannak helyi sajátosságok, amelyeket figyelembe kell venni. A médiatörvény megalkotásakor is így történt" - jelentette ki.

Frank La Rue arról is beszélt háromnapos látogatás végén, hogy az internetet nem lehet azonos módon szabályozni a televíziókkal és rádiókkal. Utóbbiak szabályozására ugyanis az ad alapot, hogy állami tulajdonban lévő, korlátozottan rendelkezésre álló frekvenciákat használnak, míg ez az internetre nem áll. De fontos, hogy a sajtó e része is szankcionálható legyen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×