eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Török Gábor: Az alkotmányozásnál látszik igazán, milyen impotens az ellenzék

A Fidesz jelentős szavazóbázist veszített el, ám az ellenzéki pártok ebből semmit sem profitáltak - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor, aki beszélt arról is, hogy miért nem tudnak a csalódott szavazók egyik párttól a másikig vándorolni. Visszatért az ideológiai szembenállás és a táborteremtés, megint szinte áthatolhatatlan fal kezdi elválasztani jobboldalt a baltól.

Tavaly tavaszhoz képest a Fidesz 10-15 százalékpontot veszített támogatottságából a teljes népességen belül. Ez egy viszonylag jelentős veszteség, de nem tér el radikálisan a kormánypártok támogatottságának eddigi esésétől - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Török Gábor, aki hozzátette: érdekesebb jelenség az, hogy a Fidesz által elveszített szavazók nem "hasznosulnak" egyik pártnál sem, hiszen a többi politikai erő is nagyjából ott áll, ahol tavaly ilyenkor.

Vagyis egyszerre igaz az, hogy a Fidesz jelentős bázist veszített, de az ellenzék ebből semmit nem profitál - hangsúlyozta a Vision Politics igazgatója, aki úgy fogalmazott, hogy "az ellenzék beragadt a rajtvonalnál", ez pedig a Fidesz számára pozitív fejlemény.

Az ellenzéki pártok számlájára írható, hogy nem tudják megszólítani a bizonytalankodókat. - véli az elemző, aki szerint az alkotmányozási folyamatban látszik igazán, hogy az ellenzék "rettentően impotens", képtelen a Fideszt rákényszeríteni arra, hogy bizonyos érveket ne használjon a politikájában.

Török Gábor úgy látja, az MSZP és az LMP nem azzal hibázott igazán, hogy kivonult az alkotmányozás vitájáról a parlamentben, hanem azzal, hogy nem volt jobb ötlete, nem indított például ellenpetíciót.

Minden kormánypárt esetén van egy amortizációs visszaesés, ezen felül pedig vannak hibák, szükségszerűen vállalt nehéz helyzetek, amelyek hozhatnak lemorzsolódást - többek között ezzel indokolta a politikai elemző a Fidesz támogatottságának csökkenését. Hozzátette: az elmúlt három-négy hónappal számos olyan intézkedése volt a kormánynak (magánnyugdíj, Alkotmánybíróság jogköreinek csorbítása, médiatörvény, alkotmányozás, Széll Kálmán-terv), amelyek szimbolikus és materiális ellenérvet szolgáltattak a kormányban csalódottak számára - ennek logikus eseménysorozata az, hogy csökkent a Fidesz támogatottsága.

Az első félév kitartó és stabil Fidesz-támogatottságot mutatott. Szép lassan gyűlik össze az a mennyiségű politikai információ, ami egy párt támogatóját elvezeti oda, hogy a felmérések során csalódott vagy bizonytalan választ adjon - hívta fel a figyelmet Török Gábor, aki kiemelte azt is, hogy az MSZP összeomlása sem egyik napról a másikra történt: 2007-ben, miután már túl volt a párt az őszödi beszéden, október 23-án és a megszorításokon, lényegesen jobban állt, mint most. Folyamatos kudarc és csalódottság után jutott el addig a szocialista párt, hogy 2010 tavaszán már a húsz százalékos sávba kerül.

Déja vu


Török Gábor nem várta azt, hogy a Fidesz esetében egyik hónapról a másikra történő radikális csúszás figyelhető majd meg, inkább fokozatos erodálódást jósolt - hasonló folyamatot, mint 2002-2003-ban a Medgyessy-kormánynál és az MSZP-nél láttunk.

Kiemelte: a mostani politikai helyzet sajátja, hogy nincs "puffer párt", ami a két politikai tábor között helyezkedik el, és megadná a lehetőséget a bizonytalan, csalódott szavazóknak, hogy ne kelljen a kormányoldalról az ellenzéki térfélre átlépni.

A Jobbik mondanivalója lehetetlenné teszi azt, hogy a Fideszből kiábrándultak tömegével támogassák a pártot, de egy jól azonosítható kör esetén erre van a pártnak lehetősége. Az LMP egyértelműen a radikálisabb kormánykritika felé mutatott az elmúlt hónapokban, és az MSZP-vel együtt hasonló pozíciót vesz fel a Fidesszel szemben. Éppen ezért a politika centrumában egy nagy lövészárok, szakadék van, és ez nagyon megnehezíti a szavazóknak, hogy egyik párttól a másikig tudjanak vándorolni - magyarázta a Vision Politics igazgatója.

Az elmúlt kilenc-tíz hónap legfontosabb sajátossága, hogy a magyar politika nem új irányba indult el, hanem "nagyon ismerős lett, ami most kezdett történni": visszatért az ideológiai szembenállás és a táborteremtés. A legfontosabb kérdések döbbenetes erővel metszik keresztbe a magyar politikai térfelet, ahol megint szinte áthatolhatatlan fal kezdi elválasztani a jobboldalt a baltól - fűzte hozzá Török Gábor.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Exterde Tibor

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×