Szijjártó Péter: Nem akarja visszaállítani a sorkötelezettséget a kormány

InfoRádió / MTI
2011. április 4. 08:14
Nem akarja a kormány visszaállítani a sorkötelezettséget - hangsúlyozta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfőn a TV2 Mokka című reggeli műsorában.

A szóvivő kijelentette: az tény, hogy az alkotmányban megfogalmazottak szerint mindenkinek kötelessége a honvédelem egy bizonyos helyzetben, de ha ez a helyzet előáll, akkor nem csak fegyveres védelemre kell gondolni - fűzte hozzá.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy nincsen napirenden a sorkötelezettség visszaállítása.

A szóvivő ezzel arra reagált, hogy Pósán László fideszes parlamenti képviselő a múlt héten a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: a most hatályban lévő alaptörvény és egyes jogszabályok között ellentmondások vannak, amelyek még senkinek sem szúrtak szemet.

Mint fogalmazott, az alkotmány úgy szól, hogy Magyarországon a honvédelem mindenkinek a kötelessége, de a honvédelmi törvény azt mondja, hogy nincs sorkatonaság. Hozzátette: "ha ne adj' isten hirtelenjében itt terem az ellen", s kiosztják a puskát, aki még életében nem látott puskát, az meg sem tudja tölteni.

Pósán László a lapnak kifejtette: régóta mondják szakmai körökből, hogy minimális kiképzést vagy valamit muszáj lenne visszahozni, hogy az alaptörvényben lévő kötelezettséget el lehessen látni.