eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Minden magyar állampolgárnak választójogot adna az új Alkotmány

Több mint 30 módosító indítványt nyújtott be az új alkotmány tervezetéhez a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője.

A javaslatok között szerepel, hogy minden magyar állampolgárt - így a határokon túl élőket is - megilleti az általános választójog, ezt azonban más sarkalatos törvény feltételekhez, például magyarországi lakóhelyhez, kötheti.

Javasolják továbbá, hogy a jelenlegi 70 év helyett legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhatna fenn a bírák szolgálati jogviszonya.

Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének kapcsolódó módosító indítványai között szerepel az is, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem kilenc, hanem változatlanul hat évre nevezné ki a Magyar Nemzeti Bank elnökét az államfő, és a jegybank elnöke helyett szintén a köztársasági elnök nevezhetné ki az MNB alelnökeit is.

Beemelnék alkotmányba a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést is, amely csak szándékos erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabható ki. A módosító javaslatok között szerepel, az ön- és a tulajdonvédelem, vagyis az, hogy mindenkinek joga van a törvényben meghatározottak szerint a személye vagy a tulajdona ellen intézett jogtalan támadás elhárításához.

A módosító javaslat védi, és a magyar kultúra részének tekinti a magyar jelnyelvet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×