Minden magyar állampolgárnak választójogot adna az új Alkotmány

Infostart
2011. április 4. 19:03
Több mint 30 módosító indítványt nyújtott be az új alkotmány tervezetéhez a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője.

A javaslatok között szerepel, hogy minden magyar állampolgárt - így a határokon túl élőket is - megilleti az általános választójog, ezt azonban más sarkalatos törvény feltételekhez, például magyarországi lakóhelyhez, kötheti.

Javasolják továbbá, hogy a jelenlegi 70 év helyett legfeljebb az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhatna fenn a bírák szolgálati jogviszonya.

Lázár Jánosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének kapcsolódó módosító indítványai között szerepel az is, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem kilenc, hanem változatlanul hat évre nevezné ki a Magyar Nemzeti Bank elnökét az államfő, és a jegybank elnöke helyett szintén a köztársasági elnök nevezhetné ki az MNB alelnökeit is.

Beemelnék alkotmányba a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztést is, amely csak szándékos erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabható ki. A módosító javaslatok között szerepel, az ön- és a tulajdonvédelem, vagyis az, hogy mindenkinek joga van a törvényben meghatározottak szerint a személye vagy a tulajdona ellen intézett jogtalan támadás elhárításához.

A módosító javaslat védi, és a magyar kultúra részének tekinti a magyar jelnyelvet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Windisch Judit összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást