Húsvét előtt fokozottan ellenőrzik az élelmiszereket

InfoRádió / MTI
2011. április 4. 15:03
Megkezdődött a húsvét előtti fokozott élelmiszer-ellenőrzés hétfőn Budapesten, a Központi - Fővám téri - Vásárcsarnokban - jelentette be Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.

Az államtitkár közölte: az ellenőrzés célja, hogy minél kevesebb olyan élelmiszer jusson a húsvéti asztalra, amely gondot okozhat a fogyasztóknak.

Ezért összehangolt, átfogó vizsgálatokat tartanak országszerte nemcsak a kereskedőknél, hanem az élelmiszer-előállítóknál és a raktárakban, az úgynevezett első betárolási helyeken is. Az ellenőrzések főként a húsvéti ünnepkörrel kapcsolatos árukra - sonkákra, más füstölt termékekre, tojásra, édességekre - terjednek ki.

A hatósági ellenőrök szabálytalanság esetén - bár nem ez az elsődleges cél az államtitkár szerint - büntetnek is. A büntetés mértéke 15 ezer forinttól akár 2 milliárd forintig is terjedhet. Az ellenőrzések a húsvéti ünnepekig tartanak.

Csákiné Gyuris Krisztina a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta: folyamatosan növekszik azoknak az eseteknek a száma, amikor csak figyelmeztetnek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kardeván Imre államtitkár
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Csákiné Gyuris Krisztina, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fõigazgató-helyettese
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást