Így kerülhető el a frontális ütközés

Infostart
2011. április 3. 10:39
Egyre több baleset történik amiatt, mert a gépkocsivezetők forgalommal szemben hajtanak fel az autópályára. Annak jártunk utána, hogy mit kell tenni ilyen esetben, illetve hogyan lehet az ilyen baleseteket kivédeni. Kőrös András vezetéstechnikai instruktor szerint nem jó megoldás, ha a rossz oldalon lévő autós azonnal megáll a hiba észlelése után.

A jobbra tartási kötelezettség miatt a gyors sávba kerül az a vezető az autópályán, aki véletlenül a forgalommal szemben hajtott fel, mert azt tekinti saját sávjának. Ekkor van esély arra, hogy ne frontálisan ütközzenek az autók - mondta az InfoRádió által megkérdezett vezetéstechnikai instruktor.

Kőrös András kiemelte: minden létező eszközzel, fény- és hangjelzéssel figyelmeztetni kell a rossz sávban lévő autóst, hogy észrevegye, valami nem stimmel. Az ugyanakkor nem jó megoldás, ha rádöbben a hibára, és azonnal megáll, ehelyett a leálló sávot kell megtalálnia minél hamarabb és a legbiztonságosabb körülmények között - tette hozzá.

A szabályosan közlekedőnek az észleléstől közel száz méter kell arra, hogy felismerje, mivel is áll szemben - vélekedett a szakértő.

Mindent meg kell tenni, hogy elkerüljék a karambolt. Alapvető feladat a mögöttes forgalom figyelmeztetése is, ehhez a féklámpa mellett a vészvillogót is érdemes bekapcsolni - emelte ki a vezetéstechnikai instruktor.

2003 óta kilenc baleset történt az autópályákon amiatt, mert forgalommal szemben közlekedett egy autós. Tavaly négy ilyen baleset volt.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást