Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor: Az európai civilizáció vesztésre áll a népesedési versenyben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az európai civilizáció vesztésre áll a népesedési versenyben. Ennek ellenére Európa nem építheti a jövőjét a bevándorlásra - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Gödöllőn, az uniós családügyi és demográfiai miniszterek informális tanácskozása előtt.

A munka és a család összeegyeztetésében az európai civilizáció vesztésre áll. 2050-re a 14 éven aluli fiatalok száma 100 millióról 66-ra csökken, a 65 éven felüliek aránya viszont 17-ről 31%-ra nő - mondta Orbán Viktor Gödöllőn, a családügyi és demográfiai miniszterek informális ülése előtt. Hangsúlyozta: ennek ellenére Európa nem építheti jövőjét a bevándorlásra.

A kormányfő elmondta: Magyarország jelentős átalakuláson megy keresztül, a munka és a családok igényeinek összehangolása érdekében átalakították az adórendszert, és a francia példa alapján az új alkotmányban rögzítenék, hogy a gyermeknevelés költségeit egyetlen kormány sem adóztathatja meg.

Orbán Viktor szerint a gyermekvállalás megtérülő befektetés: idős korban ők gondoskodnak az emberről, és ők biztosítják a közösség megújítását.

A kormányfő szerint meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy ha valaki a családjának kíván élni, azt a lecsúszás és elszegényedés veszélye nélkül tehesse meg; ha viszont valaki vissza akar térni gyermekvállalás után a munka világába, annak lehetősége legyen részmunkaidős állást találni, és legyen megfelelő gyermekfelügyeleti rendszer.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: le kell számolni azzal a váddal, hogy ha egy politika támogatja a családokat, azzal minden más életformát elvet. Hangsúlyozta: ebből a szempontból Magyarországon még nem olyan rossz a helyzet, mint Nyugat-Európa több államában.

Beszéde végén Orbán Viktor javasolta, hogy 2014-et az Európai Unió nyilvánítsa a Családok Évévé, ugyanis ekkor lesz a 20. évfordulója annak, hogy az ENSZ először meghirdette a Családok Nemzetközi Évét.