eur:
394.26
usd:
370.39
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kiderült, mit rejt az olajkatasztrófától sújtott Mexikói-öböl

Amerikai tudósok szerint kétezer éves az a fekete korallrengeteg, amely a Mexikó-öböl olajkatasztrófától sújtott területének közelében terül el.

Az Amerikai Földtani Intézet szakembereinek most először sikerült meghatározniuk a BP olajtársaság tavaly áprilisban felrobbant tengeri fúrótornyától mindössze 34 kilométerre északkeletre megbúvó fekete korallok pontos korát. A kutatók még az olajkatasztrófa előtt kezdték tanulmányozni a 305 méteres mélységben lévő ősi, lassan növekvő koralldzsungelt.

"Rendkívül öreg és rendkívül lassan növekszik. Jelenleg az jelenti a legnagyobb kérdést, hogy mennyire sebezhető és milyen esélyei vannak a felépülésre" - mondta Nancy Prouty, az USGS kutatója. A fekete korallok a tengerfenékre süllyedő szerves anyagokkal táplálkoznak, és akár évtizedekbe, vagy évszázadokba telhet, mire felépülnek az ökoszisztémát érintő ilyen szintű megrázkódtatásból" - hangsúlyozta a szakember. Hozzátette: a kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy a kiáradó kőolaj károsította-e az ősi korallokat, de egyelőre még várni kell az eredményekre.

A fekete korallok pontos fekvése azért fontos, mert a katasztrófát követően a szakemberek számítógépes modellek és kutatóműszerek segítségével térképezték fel az öbölbe áradó nyersolaj mélytengeri mozgását a fúrótoronytól délnyugatra eső területeken, messze a fekete korallkolóniától, és ezeken a részeken rengeteg elpusztult korallra bukkantak. Az öböl felszínén szétáradó olajréteg azonban a fekete korallkolónia körzetét is elérte - hangsúlyozta ki Prouty.

A leginkább mélytengeri bokrokra és fákra emlékeztető fekete korallok a világ minden táján megtalálhatóak, a tengeri élővilág számos tagjának biztosítanak menedéket. Fontos ismertető jegyük, hogy nagyon lassan nőnek, mintegy kétezerszer lassabban, mint az emberi ujjköröm. A Mexikói-öböl medre rendkívül iszapos, és a nagyritkán felbukkanó korall kolóniák létfontosságú oázisokat jelentenek a hideg óceáni mélységekben élő tengeri fajok számára.

Az USGS tanulmánya a korallzátonyok törékeny ökoszisztémáját vizsgáló nagyobb szövetségi kutatás részét képezte. A BP olajtársaság Deepwater Horizon nevű olajfúró-platformjának felrobbanásakor 757 millió liter kőolaj ömlött a tengerbe és tizenegy ember vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×