Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Itt a finn recept: sok dolgozó nő és sok gyerek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pénzügyi támogatás mellett a jól szervezett bölcsődei-óvodai és védőnői hálózat játszhat szerepet abban, hogy Finnországban nagy a gyermekvállalási kedv, ugyanakkor magas a dolgozó nők aránya - mondta Eeva Kuukoski, a finn szociálisügyi minisztérium államtitkára Gödöllőn, az EU családügyi minisztereinek találkozóján.

A megbeszélésen elhangzott, hogy a skandináv országokban európai összehasonlításban magas a termékenység és ezzel párhuzamosan nagy a dolgozó nők aránya.

Eeva Kuukoski az MTI kérdésére, hogy mitől sikeres a finn család- és népesedéspolitika, kifejtette: ez részben a gyermekvállaláshoz való pozitív hozzáállás kérdése. Fontos, hogy a gyerekekért ne csak a szülők érezzenek felelősséget, hanem a közösség, az állam, az önkormányzat is - jegyezte meg.

Elmondta, miközben Finnországban is megvan a lehetőség, hogy az anya a gyermek hároméves koráig otthon maradjon, a nők többsége ennél hamarabb újra munkába áll. Ezért kulcsfontosságú a jól megszervezett bölcsődei-óvodai ellátás, amely anyagi helyzettől függetlenül mindenkinek alanyi jogon jár.

Az államtitkár ugyanakkor elmondta, Finnországban is vannak nehézségek ezen a területen. A gyermeküket egyedül nevelő nők közül minden ötödik szegény, és a sokgyermekes családok helyzetén is javítani kell. Emellett - noha tettek ebbe az irányba lépéseket - még mindig nem eléggé elterjedt a részmunkaidős foglalkoztatás, holott erre nemcsak a gyerekek, hanem az idősek és a fogyatékkal élők otthoni ápolása miatt is szükség lenne.