eur:
394.07
usd:
369.59
bux:
65714.13
2024. április 23. kedd Béla

Folytatódott az alkotmánytervezet vitája az Országgyűlésben

A vidékfejlesztés fontosságáról, a fogyatékosügyi politikáról, a nyelvhelyességről, a képviselők visszahívhatóságáról, a sport fontosságáról és a vármegyékről is szó esett az új alkotmányra vonatkozó kormánypárti javaslat részletes vitájában.

A fideszes Simonka György arról beszélt, hogy Békés megye az egyetlen megye, ahol egyetlen négyzetméter autópálya sem található. A kormánypárti képviselő a vidékfejlesztés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Hirtl Ferenc arról beszélt, hogy a fogyatékossággal élőket a jelenlegi alkotmány nem tudta megvédeni a "rossz és elhibázott" szocialista kormányzástól, szerinte a fogyatékossággal élők ügye az elmúlt nyolc év kormányzati politikájának következtében hatalmas áldozatokat szenvedett el.

A fogyatékosügyi politikának feltétlenül kiszámíthatónak kell lennie - hangsúlyozta, kitérve arra, hogy Magyarországon közel 600 ezer fogyatékossággal élő ember él.

Patay Vilmos fideszes képviselő arról beszélt, hogy Magyarország gazdasága az értékteremtő munkán és a vállalkozás szabadságán alapszik. Csak a szövetkezeti gondolat megvalósítása jelenthet fenntartható megoldást a magyar mezőgazdaság és a vidék számára - foglalt állást.

Braun Márton azt hangsúlyozta: sarkalatos törvényben kell rendezni a kisebbségi jogokat. A fideszes politikus hozzátette, fontosnak tartja, hogy a védendő értékek közé kerülhet a Magyarországon élő nemzetiségek nyelve és kultúrája.

Üdvözölte, hogy az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása ideiglenes lesz.

Hadházy Sándor (Fidesz) a sport jelentőségéről beszélve azt mondta, hogy a "Fehér könyv a sportról" című EU-s jelentés szerint ez a társadalmi és gazdasági kohézió megteremtésének egyik segítője. Hozzátette, hogy mindenkinek lehetőséget biztosítani kell a sportolásra.

Kitért arra is, hogy a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen. Kijelentette, hogy a rossz egészségügyi helyzet a gazdaság fejlődését is veszélyezteti. Hangsúlyozta, hogy az egészséges életmód minden sikeres demokratikus állam alapértéke.

Kiállt amellett, hogy a közoktatásban vezessék be a mindennapi testnevelést és az évenkénti felmérést. Kiemelt figyelmet kell szentelni a diákolimpiáknak - fűzte hozzá.

Szakács Imre (Fidesz) felszólalása kezdetén azt mondta, úgy tűnhet, hogy a vármegye elnevezés "avíttas, kicsit történelmies szagú", a Szent István által létrehozott vármegyerendszer viszont több mint ezer éven keresztül kiállta az idő próbáját.

A jelenlegi megyerendszer létrehozása kapcsán emlékeztetett arra, hogy a második világháború után nemcsak a vármegyéket szüntették meg, de egy szovjet típusú, központosított tanácsi rendszert állítottak fel.

Szili Katalin (független) azt mondta, hogy az alkotmányt jobbá teszi az a módosító indítvány, amely szerint nemcsak minden hatalom, hanem minden közhatalom forrása a nép.

A képviselő támogatja azt az indítványt is, amelyikben javasolták, hogy tegyenek különbséget az állami zászló és a nemzet zászlaja között. Támogatást kért a polgármesteri és a képviselő posztok összeférhetetlenségét kimondó indítványnak.

Vas Imre (Fidesz) arról beszélt, hogy a jövőben csak az lesz kinevezhető bíróvá, aki már betöltötte a 30. évét.

Az Alkotmánybíróság (Ab) létszámának 15-re növeléséről szóló javaslatot azzal indokolta, hogy testület a jövőben alkotmányjogi panasz esetén felülvizsgálja a bírói döntések alaptörvénnyel való összhangját. Hozzátette, azért is szükség van a létszám növelésére, mert a testület az elmúlt 22 évben nem tudott időben megbirkózni a rá háruló feladatokkal

Dúró Dóra (Jobbik) azt javasolta, hogy a kormánypártok kérdezzék meg a választókat a képviselők visszahívhatóságáról is. Helyesnek nevezte azt a pontot, hogy a képviselők elveszíthetik a mandátumukat, ha egy éven keresztül nem vesznek részt az Országgyűlés munkájában.

Hangot adott annak a véleményének, hogy nem készült átfogó felülvizsgálat a képviselők munkájáról.

A kereszténydemokrata Varga László egyetértett az állami és a nemzeti zászló megkülönböztetésére vonatkozó módosító javaslattal, így szerinte az előbbi, címeres lobogó az államot képviselheti, míg a piros-fehér-zöld zászló a magyar nemzethez tartozást mutathatja meg. A kormánypárti politikus szerint így sehol sem volna támadható az a magyar nemzetiségű ember, aki a nemzeti zászlót használja, szemben a címeressel, amelybe - mint mondta - "jobban bele lehet kötni".

A fideszes Bodó Imre az 1989-es rendszerváltás befejezéseként értékelte az alkotmányozás folyamatát, amelybe szerinte rengeteg időt és energiát fektetnek a kormánypárti képviselők. Felszólalásában a ténylegesen életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabásának lehetősége, valamint az ön- és tulajdonvédelem alaptörvénybe foglalása mellett érvelt.

Az Országgyűlés hétfő reggel folytatja munkáját.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×