Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dux László: Mindenképpen átalakul a költségtérítéses képzési rendszer

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Várhatóan megmarad a felsőoktatásban a költségtérítéses képzés, de újragondolják annak rendszerét; lesznek olyan szakok, amelyeken a teljes költségtérítést meg kell fizetni - mondta az InfoRádiónak a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Dux László hozzátette: a felsőoktatási törvény néhány héten belül ismét társadalmi vitára kerül, a javaslatot a parlament júniusban fogadhatja el.

Zajlik az egyeztetés az oktatási törvényről: az eredeti, államtitkársági koncepciót kell összehangolni a Széll Kálmán-terv és a többi tárca szempontjaival. Ennek célja, hogy a korábbinál szigorúbb gazdasági fegyelem kialakítása, valamint az állami szerepvállalás erősítése a felsőoktatásban - mondta az InfoRádiónak a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Dux László hozzátette: arra is tekintettel kell azonban lenni, hogy a felsőoktatás nem csupán állami kiadás, hanem az állami források megteremtésére alkalmas értelmiség nevelése. A két megközelítés egyensúlyát kell tehát megtalálni.

A törvényt, amelyről a következő hetekben társadalmi vita is folyik majd, várhatóan még a nyári szünet előtt elfogadja a parlament. Az új szabályozás nem egyszerre válik hatályossá: legnagyobb részét már 2012 szeptemberétől alkalmazni fogják, egyes elemei azonban hosszabb felkészülést igényelnek - közölte a helyettes államtitkár.

Belülről

A költségtérítéses rendszert mindenképpen át kell alakítani - hangsúlyozta Dux László, megjegyezve: konkrét tervek erre még nincsenek, de szó lehet a költségtérítéses képzésre felvehető létszám állami szabályozásáról, illetve arról, hogy az ilyen szakokon fizetendő összegeket a tényleges költségekhez igazítsák.

A helyettes államtitkár elmondta: távlati cél, hogy az olyan szakokon, amelyeknél komolyak a munkaerő-piaci vagy társadalmi elvárások, a keresletet az állami helyekről kikerülő hallgatók tudják kielégíteni. Azok, akik költségtérítéses formában kényszerülnek, vagy van lehetőségük az ilyen képzéseket elvégezni, azoknak a tervek szerint ösztöndíjrendszer kidolgozásával segítenek majd.

Dux László szerint fontos, hogy az intézmények és szakok közötti elosztásban a mostaninál sokkal nagyobb szerepet vállaljon az állam. Azzal ugyanis, hogy eddig a hallgatók szabadon mozogtak a rendszerben, és oda vitték az állami támogatást, ahová kedvük volt, torzította a felsőoktatás szerkezetét. Ezen mindenképpen változtatni kell - jelentette ki.

DA helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy azoknak is szeretnének segíteni, akik nyelvvizsga hiányában nem kapták kézhez megszerzett diplomájukat, de a hosszú távú cél az, hogy néhány éven belül felvételi követelménnyé tegyék a nyelvvizsgát.