eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Átadták a komáromi elkerülő utat

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára adta át pénteken a Komáromot délről elkerülő, majdnem négy kilométer hosszú utat, mellyel jelentősen csökken Komárom belvárosának gépkocsi forgalma.

Az út az 1-es és a 13-as utat köti össze, így az ipari park teherforgalma a belváros érintése nélkül érheti el az M1-es autópályát. Egy korábbi forgalomszámlálás adatai szerint Komáromban az 1-es úton naponta 12.000-14.000 jármű megy keresztül, ezek nagy része kamion.

Az útpálya legnagyobb része 9 méter magas töltésen halad. A beruházás megvalósítása során három híd készült el, a munkálatokhoz több környezetvédelmi beruházás is kapcsolódott, 4,6 hektáron telepítettek cserjeerdőt.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósult meg, a támogatás összege több mint bruttó 1,9 milliárd forint, ebből 15 százalék az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) támogatása.

Az elkerülő út nyomvonalának kijelölésénél figyelembe vették, hogy Komárom és Komárno között a két ország közös Duna-hidat építene, amelynek tervei már elkészültek. Ez az út vezetne az új hídra, ami a két város ipari övezeteit kötné össze és lebonyolítaná a teherforgalmat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×