Nem drágul a húsvéti sonka - lapszemle

Infostart
2011. március 31. 07:22
Bőséges kínálatra és tavalyi árakra számíthatnak a vevők a húsvéti sonkaszezonban - írja a Népszabadság. A Magyar Nemzet arról számol be, hogy rendőri védelmet kért Papcsák Ferenc.

Bőséges kínálatra és tavalyi árakra számíthatnak a vevők a húsvéti sonkaszezonban, a termékből tíz milliárd forintos forgalmat remélnek - írja a Népszabadság. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke a lapnak arról beszélt, hogy óvatos optimizmussal tekintenek az idei húsvéti sonkaszezon elé a hazai termelők. A szövetség tagvállalataitól származó információ szerint bőséges kínálatra és a tavalyi árakra számíthatnak a vevők. A drágulás ellen szól, hogy a húspiac idén eddig pangott, sőt számottevő fogyasztáscsökkentést tapasztaltak a feldolgozók.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy büntetőfeljelentést tett és rendőri védelmet kért Papcsák Ferenc fideszes képviselő, zuglói polgármester. A politikus a lapnak azt mondta, hogy olyan fenyegetéseket kapott az ő, illetve a polgármesteri hivatal címére, amelyek burkoltan, vagy kevésbé burkoltan az ő és családja meggyilkolására utalnak. Papcsák Ferenc közlése szerint, amikor ő volt az elszámoltatási kormánybiztos, egyetlen fenyegetést sem kapott. A lap utal arra, hogy az Egyenlítő TV oldalán egy olyan hozzászólást lehetett napokig olvasni, amelyben Papcsák Ferenc és családja halálát ígérte egy ismeretlen személy. A Magyar Nemzet idézte Németh Gábornak, az internetes honlap szerkesztőjének az MTI-nek adott nyilatkozatát: nem tudják ellenőrizni, hogy egy szélsőséges provokátor mit ír a blogra.

Az Indexen arról lehet olvasni, hogy leginkább a kisgyerekes alkalmazottakkal, legkevésbé a romákkal szemben elfogadóak a magyar munkaadók. Egyre több cég alkalmaz fogyatékkal élő dolgozót, míg a munkavállalók szerint az életkoruk miatt éri őket legtöbb esetben megkülönböztetés. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság és a Tárki legfrissebb kutatásában a munkaerőpiac esélyegyenlőségeit vizsgálta. A verseny-, a köz-, és a civil szféra együttes vizsgálatából kiderült, a munkáltatók elfogadóan állnak a kisgyerekes anyákhoz, ugyanakkor ezen a területen is tapasztalhatók különbségek a munkaadók között. A megkérdezett munkáltatók előnyként nevezték meg az idősebb korúak lojalitását és szakmai tapasztalatát, míg hátulütőként jelölték meg a kisebb teherbírást, a nyelvtudás és a számítógép-ismeret hiányát. A munkáltatói vélemények a roma dolgozókkal szemben voltak a leginkább kritikusak. Volt olyan megkérdezett, aki szerint a romák szakképzetlenségük és a hozzáállásuk miatt vannak hátrányos helyzetben, de előfordult olyan is, aki elmondása szerint azért nem vesz fel romát, mert nem akarja, hogy a vásárlókat egy cigány szolgálja ki.

A Világgazdaság arról közöl cikket, hogy az Európai Unióban öt év alatt 13 milliárd eurósra, vagyis a duplájára nő az online szerencsejáték-piac, a jogi szabályozás mégis rendezetlen a legtöbb országban, így nálunk is. Szakértők szerint az idén végre megszülethet itthon egy új szerencsejáték-törvény. Andrew McIver, a Sportingbet vezérigazgatója szerint a rendezett jogi helyzet a fogyasztók számára is előnyös, ezért amikor lehetősége nyílik rá, a cég minden alkalommal nyitott a kormánnyal való tárgyalásra. Jelenleg azonban nem folynak megbeszélések a magyar kormánnyal. A cégvezető úgy véli, öt év alatt az EU nagy részében megszületik a szabályozás, ez évben Spanyol- és Görögországban számít a helyzet rendezésére.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság a magánnyugdíjpénztárakban maradók végleges számáról már értesítette a pénztárakat, de a februári adatközlés óta erről új információkat eddig nem ismertetett. Nagy valószínűséggel tehát jelentős változás már nem következhetett be, így az eredetileg 18 szereplő - és azok alkalmazottai - számára igencsak jó lehetőségeket biztosító szektornak 100 ezernél kevesebb tagon kell osztoznia. Eközben Stratégiai megállapodást kötött a CIG Pannónia Biztosító és a Villamosenergia-ipari Társaságok Nyugdíjpénztára, amely a későbbiekben Pannónia Nyugdíjpénztár néven üzemel tovább és - mint Vokony János, a VIT igazgatóságának elnöke elmondta - viszonylag kicsi, de éppen ezért hatékony vállalati pénztárból országos nyugdíjpénztárrá válik. A háromszázalékos működési költség mellett nyolc százalék körüli tízéves átlaghozamot produkáló VIT-nek összesen mintegy 30 ezer önkéntes pénztári tagja van, akik 60 milliárd forint pénztári vagyon felett rendelkeznek. A társaság magán-nyugdíjpénztári tagjainak mintegy tíz százaléka, 862 fő maradt pénztártag, ráadásul a kisebb pénztárak közül néhány már jelezte: hajlik arra, hogy tagjait átadja.

A Pénzcentrumon arról olvashatnak, hogy továbbra is mélyponton vannak a balatoni ingatlanárak. Az elmúlt hetekben indult be a tó környezetében az ingatlanpiac. Egyre több az eladó nyaraló, ám a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is kevés a vevő. Mivel a kínálat meghaladja a keresletet, az ingatlantulajdonosok alkuképesebbek, mint az elmúlt években. Tavaly nyár végén a Portfolio.hu a régió ingatlanjainak 20-30 százalékos eséséről számolt be, de ahogy Otthon Centrum irodavezetője, Benna Zsolt elmondta: beindulóban a balatoni ingatlanpiac.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást