Soltész Miklós: Európa jövője a családokon múlik

InfoRádió / MTI
2011. március 30. 16:38
A családok megerősítésének fontosságát hangsúlyozták a felszólalók a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége tizedik közgyűlésén a Parlamentben, ahol egy hétgyermekes csíkszeredai család állampolgársági esküt tett a Szent Korona előtt. Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár kiemelte: Európa jövője a családokon múlik, azon, milyen lesz a demográfiai helyzet

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében azt mondta, a magyar parlament mindent megtesz azért, hogy az új alkotmányt a határon túli magyarok érdekeinek figyelembevételével fogadják el.

Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkár kiemelte: Európa jövője a családokon múlik, azon, milyen lesz a demográfiai helyzet. Utalt arra, hogy Magyarország népessége a közelmúltban 10 millió alá csökkent, ezért mindenki felelőssége, hogy a negatív tendencia ne folytatódjon.

Az államtitkár kiemelte, hogy néhány hónapon belül induló az Ifjúsági Tanács, amelynek keretében szeretnék megismerni a Kárpát-medencei fiatalok gondolkodását, így a többi között kíváncsiak arra, hogy folytatódhat-e a szülőföldről való elvándorlás, és milyen a gyermekvállalási kedv a fiatalok körében.

Raul Sanchez, az Európai Nagycsaládosok Szövetségének főtitkára arról szólt, hogy az összes európai felmérés szerint a nők több gyermeket szeretnének, mint ahány gyermek végül megszületik. Ahhoz, hogy ezek a gyermekek ténylegesen a világra jöjjenek, el kell hárítani minden olyan pénzügyi és jogi akadályt, amely diszkriminálja a családokat.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője szerint a családokra a legnagyobb veszélyt a neoliberális dogmák, a közösségellenes gondolatok jelentik. Ezek közé sorolta azokat a nézeteket, amelyek szerint az élet kezdete és vége nem tartozik védelem alá, továbbá az egyneműek házasságát és drogliberalizációt szorgalmazó kezdeményezéseket.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár kiemelte: egy új nemzetstratégia egyik alapvető pillére lehet egy család- és gyermekbarát társadalom kiépítése, a gyermekvállalás feltételeinek javítása. Ezért is tartják fontosnak a határon túli és hazai családszervezetek összefogását, munkájuk koordinálását és további támogatását.

A rendezvényhez kapcsolódva - Rogán Antal, V. kerületi polgármester vezetésével - a Szent Korona előtt tett állampolgársági esküt egy hétgyermekes csíkszeredai család.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást