Mellár Tamás: Jó irány, hogy kordában próbálják tartani az államadósságot

Infostart
2011. március 30. 21:21
Az adósságszinttől függetlenül vissza kellene adni az Alkotmánybíróság hatáskörét - mondta az InfoRádióban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója. Mellár Tamás azzal viszont egyetért, hogy az alaptörvény tervezete szigorú szabályokat fogalmaz meg az adósság csökkentésére. Szerinte a határok kijelölése bizonyos szempontból fontos lehet, de inkább a konkrét helyzet alapján kellene eldönteni, mi a helyes.

Jó iránynak tartja a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatója, hogy kordában próbálják tartani az államadósságot azzal, hogy az alkotmányban rögzítenék a plafont. Az előző kormányok könnyen nyúltak ennek a növeléséhez anélkül, hogy következménye lett volna - tette hozzá Mellár Tamás.

A szakértő szerint a határok kijelölése bizonyos szempontból fontos lehet, de merevvé teszi a szabályozást, és inkább a konkrét helyzet alapján kellene eldönteni, hogy mi a helyes.

Egy kormánypárti alkotmánymódosító-javaslat azt tartalmazza, hogy ha az államadósság ötven százalék alá csökken, az Alkotmánybíróság visszakapja teljes felülvizsgálati hatáskörét költségvetési kérdésekben. Mellár Tamás úgy látja, hogy ez a megkötés eléggé formálissá teszi a testület szerepét, és ennél szélesebbre kellene hagyni a hatáskört, azzal a megkötéssel, hogy gazdasági szükséghelyzetben lehet korlátozni az Alkotmánybíróság lehetőségeit.

Hanganyag: Windisch Judit


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást