Már most le lehet cserélni a téli gumit

Infostart
2011. március 30. 08:14
Megelőzhetik a sorban állást azok, akik már most nyárira cseréltetik autójukon a téli gumit. A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági üzletágának igazgatója azt javasolja: ha négy helyett csak két új abroncsra van pénz, az a kettő a hátsó tengelyre kerüljön.

Már most lecserélhetik a téli abroncsokat azok az autósok, akik csak a városi utakon közlekednek. Csak azoknak nem érdemes még nyári gumira váltani, akik például síelni készülnek - mondta az InfoRádiónak a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági üzletágának vezetője.

Pintér József hozzátette: nincs szó arról, hogy a téli gumi használata balesetveszélyes lenne, de nem érdemes tovább várni a cserével, mert a hideg időjárásra, havas-jeges utakra kifejlesztett abroncs lágyabb összetételű, ezért a melegben jobban kopik.

A gumikat az anyag fáradása miatt három-négyévente érdemes lecserélni még akkor is, ha nem futottak sokat. Ha azonban egyszerre esetleg csak két új abroncsra van pénz, a kopottakat inkább az első, meghajtott kerekeken kell fenn hagyni - magyarázta a szakértő.

Egy nagyobb fékezésnél, éles kanyarban ugyanis könnyebben kitör az autó hátulja, az új, jobban tapadó gumik viszont ilyen esetben nagyobb biztonságot adnak - fűzte hozzá Pintér József.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást