Két törvényt is módosítani kell ahhoz, hogy KDNP bezárathassa vasárnapra a boltokat

Infostart
2011. március 30. 17:49
Már januártól hatályos lehet az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó jogszabály. Két törvényt is módosítani kell ahhoz, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt bezárathassa vasárnapra a boltokat.

A Munka Törvénykönyve és a kereskedelmi törvény megváltoztatásáról már egyeztetnek az érintett minisztériumok. A javaslat még ebben az ülésszakban az Országgyűlés elé kerülhet és a törvény januárban életbe léphet - mondta az InfoRádióban a KDNP parlamenti frakcióvezetője.

Harrach Péter hozzátette: mindenképpen kompromisszumos megoldást keresnek. A termelés és a szolgáltatás területén például egyelőre nem tiltják meg a vasárnapi nyitva tartást, sőt havi egy vasárnapon bármelyik üzlet fogadhatja a vásárlókat.

A 280 négyzetméternél kisebb alapterületű családi vállalkozásokra nem vonatkozik majd a korlátozás. A javaslat célja ugyanis nemcsak az, hogy az üzletekben dolgozók legalább a hét utolsó napján a családjukkal lehessenek, hanem az is, hogy csökkenjen a kisebb boltok versenyhátránya a nagy hipermarketekkel szemben. Amelyek kritikáit egyébként alaptalannak tartja Harrach Péter: szerinte elbocsátásokra és forgalomcsökkenésre sem kell számítani.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György szerint a kereskedők megosztottak ebben a kérdésben, az viszont biztos, hogy az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozása a munkáltatók, a dolgozók és a vásárlók számára is nagyon súlyos következményekkel jár. Hasonlóan nyilatkozott korábbi sajtótájékoztatóján az Auchan Magyarország távozó vezérigazgatója.

Jean-Paul Filliat szerint a nagy áruházakat padlóra küldené a KDNP intézkedése: ha be kell zárniuk vasárnap, akkor a forgalom 7-8 százalékkal esik vissza, tehát a dolgozóik 7-8 százalékát el fogják bocsátani.

Figyelemre méltó a penzcentrum.hu észrevétele is. A portál szerint érdekes helyzetet eredményez, ha a nagyobb boltok csak évente tizenkét vasárnapon lehetnek nyitva. Az áruházláncok ezt ugyanis beoszthatják egymáshoz közeli üzleteik között, vagyis az egyik vasárnap például a dunakeszi, a következő héten a solymári, majd a csömöri áruházat nyitják ki, és ezzel a trükkel megtarthatják a vásárlóikat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Harrach Péter
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Herczeg Zsolt összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást