Bánáti: Nem visszatartó a tényleges életfogytiglani büntetés

Infostart
2011. március 30. 20:00
A tulajdon védelméhez való jog az alkotmányban nem hoz újat, ez már szerepel a büntető törvénykönyvben - mondta a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. Bánáti János a tényleges életfogytiglan bevezetésével nem ért egyet.

Semmi újdonság nincs az ön- és a tulajdonvédelemhez való jogról az alkotmány tervezetében ahhoz képest, amit a hatályos törvény tartalmaz - mondta az InfoRádiónak a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke. Bánáti János közölte: a Btk. világosan megadja a lehetőségét a vagyon védelmére, és lehetővé teszi, hogy valaki ennek védelmében megfelelően elhárítsa a jogtalan támadást.

A kamara elnöke szerint a ténylegesen életfogytiglani büntetésnek nem lenne visszatartó hatálya, mert az elkövetők nem a büntetés mértékét fontolják meg, hanem azt mérlegelik, hogy megússzák-e a büntetést. Hamis az az érv, hogy kevesebb súlyos bűncselekményt követnek el - tette hozzá.

Bánáti János beszélt arról is, hogy az életfogytiglani büntetés bevezetése nehéz helyzet elé állítaná a büntetés-végrehajtásban dolgozókat, hiszen nehéz lenne visszatartani vagy nevelni azt az elítéltet, akinek nincs vesztenivalója.

Tényleges életfogytiglani büntetés csak szándékos, erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt lenne kiszabható a tervezet szerint.

Hanganyag: Windisch Judit


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást