A vízdíjra nincs moratórium - lapszemle

Infostart
2011. március 30. 07:30
A vízdíjakra ma még nem vonatkozik moratórium - írja a Népszabadság. Harrach Péter a Magyar Nemzetnek arról beszélt, hogy jövő januártól életbe léphet az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó jogszabály.

A vízdíjakra - ma még - minden korábbi kormányzati tervvel ellentétben nem vonatkozik semmilyen ármoratórium - figyelmeztetnek a Népszabadság által megkérdezett szakértők annak kapcsán, hogy a kormányfő Az Este keddi adásában a vízdíjak korlátozásáról beszélt és arról, hogy vissza kell venni a külföldiektől a vízvagyont. A lap kitér arra is, hogy ha a vízdíjat maximálják, az a költségvetésnek jelent további terheket, és ellentétes az uniós joggal is.

Jövő januártól életbe léphet az üzletek vasárnapi nyitva tartását korlátozó jogszabály, a termelés és a szolgáltatások területén azonban még várni kell a heti pihenőnappal kapcsolatos szabályozás megszületésére - jelentette ki a Magyar Nemzetnek Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a kormányzati egyeztetésekre hivatkozva.

Az Index arról ír, hogy tragikus a magyarországi romák egészségi állapota: alacsony a születéskor várható élettartam, magas a betegségek aránya, és a lakosság átlagához képest sokkal nagyobb százalékban dohányoznak, állapította meg a Nemzeti Egészségügyi Tanács. A minisztérium tanácsadó testülete a cigányság körében végzett egészségfelmérést és roma egészségügyi stratégiát javasol a helyzet javítására.

A Napi Gazdaságban arról olvashatnak, hogy a horvát kormány tervei szerint hamarosan módosítanák az ország privatizációs törvényét, és így a jövőben senki sem szerezhet majd 49 százaléknál nagyobb tulajdoni hányadot az INA-ban. Ezzel a lépéssel a Mol már nem kerülhetne többségbe a horvát olajcégben. A Mol még tavaly év végén tett nyilvános vételi ajánlatot az INA közkéz-hányadára, az ajánlat során azonban minimális mennyiségű részvényt sikerült megvásárolni, és így tulajdonhányada 50 százalék alatt maradt.

Nemcsak korábbi szerződéses pozícióik megőrzésére, hanem tevékenységük bővítésére is esélyük lehet a Líbiában jelen lévő magyar vállalkozásoknak - vélekedtek a Világgazdaság kérdésére szakemberek és érintettek. Ennek részben oka az is, hogy a felkelőket elsősorban a nyugati országok támogatják, így nem várhatók az "érdekkörüket" sértő lépések.

A Portfolio.hu szerint úgy erősödött múlt héten csaknem egyéves csúcsra a forint az euróval szemben, hogy közben a külföldi befektetők nettó forintpiaci kitettsége érdemben nem nőtt az utóbbi egy hónapban. Mindez a Magyar Nemzeti Bank hétfőn este kiadott friss havi ábrakészletéből derül ki. Az a tényező is a forinterősödés törékenységét jelzi, hogy a folyamattal párhuzamosan élénkült az árfolyammal kapcsolatos várakozások gyenge irányba tolódása. A forint erejét, sőt további erősödését támogathatja azonban, hogy a magyar állampapírpiaccal kapcsolatos külföldi befektetői érdeklődés kifejezetten tartósnak mutatkozik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást