Szerepeltetné a vármegye kifejezést az alkotmányügyi bizottság

InfoRádió / MTI
2011. március 29. 13:00
A parlament alkotmányügyi bizottságának többsége keddi ülésén nem támogatta a fideszes Lázár Jánosnak és a KDNP-s Harrach Péternek azt a módosító indítványát, amely elvetné a vármegye kifejezést az új alkotmányra vonatkozó kormánypárti javaslatból.

Az alkotmányügyi bizottság a tanácskozáson - amelyen csak kormánypárti és jobbikos képviselők vettek részt - megvitatta a Fidesz-KDNP alaptörvény-javaslatához benyújtott módosító indítványokat.

Szinte az összes kormánypárti módosítási kezdeményezést támogatták, azonban a vármegye elnevezés elhagyására vonatkozó indítvány mellett elvetették például azt a javaslatot is, amellyel a két frakcióvezető beleírná a Nemzeti hitvallásba, hogy "megbecsüléssel értékeljük történeti alkotmányunk formálódásában a polgári demokrácia rendszerét először kinyilatkoztató, Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvényt".

Balsai István, a bizottság elnöke az InfoRádiónak azt mondta: nem gondolja, hogy a vármegye kifejezés támogatásával szembe mennének a kormánypártok frakcióival.

Támogatták ugyanakkor a független Ivády Gábornak azt a kezdeményezését, hogy az állami lobogó tartalmazza a címert.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Balsai István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást