Milyen szakokra kell majd emelt szintű érettségi?

Infostart
2011. március 27. 15:39
2013-tól két emelt szintű érettségi vizsga kell az orvosira - derült ki a nemrég megjelent kormányrendeletből. A felsőoktatási intézmények eddig maguk határozhatták meg a követelményt.

Biológiából kötelező az emelt szintű érettségi, a fizika és a kémia közül viszont választhatnak azok a diákok, akik az egységes, osztatlan orvosi képzésre jelentkeznek 2013-tól - beleértve az általános orvosi, a fogorvosi és a gyógyszerészképzést.

Aki állatorvos akar lenni, annak biológiából és kémiából kell emelt szinten érettségiznie. A többi képzésen egy emelt szintű vizsgát írtak elő. Zömében több tárgyat is felsoroltak, amelyekből a diák választhat.

A magyarra, történelemre, anglisztikára és gazdasági képzésre jelentkező viszont nem válogathat, sorrendben magyar nyelv és irodalomból, történelemből, angolból és matematikából kell emelt szinten érettségizniük.

A kormányzati honlapon található közlemény szerint az egységes, osztatlan erdőmérnöki, építész, valamint az energetikai mérnöki szakon már jövő évtől emelt szintű érettségit írnak elő. Újdonság az is, hogy a szociális képzési ágban, az orvos és egészségtudományi képzéseken is szerveznek egészségügyi, illetve pályaalkalmassági vizsgát.

Aki 2005 előtt érettségizett, és már van diplomája, annak nem kell emelt szintű vizsgát tenni. Az oktatási államtitkárság közleménye szerint elhibázott intézkedés volt a felsőoktatási intézményeknek szabad kezet adni. Az intézmények maguk dönthették el, hogy az egyes szakokon emelt vagy középszintű érettségit követelnek-e.

Az államtitkárság szerint emiatt romlott a felsőoktatási képzés színvonala - gyengébben teljesítő hallgatók is bekerültek, nagyobb volt a lemorzsolódás is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást