Gyászolók ezrei búcsúztatták Arnóth Sándort - a nap hírösszefoglalója

Infostart
2011. március 27. 21:14
Holnap kezdődik az alkotmányjavaslatokhoz benyújtott módosító indítványok vitája az Országgyűlésben. Gyászolók ezrei vettek végső búcsút Arnóth Sándor polgármestertől Püspökladányban. Líbiában egyre több várost foglalnak vissza a felkelők

Hétfőn kezd tárgyalni a részletes vitára bocsátott alkotmányjavaslat módosító indítványairól az Országgyűlés. A miniszterelnök napirend előtti felszólalásában várhatóan tájékoztatást ad a nemzeti konzultáció eredményéről. Orbán Viktor korábban azt mondta, hogy a mintegy 920 ezer visszaküldött kérdőív alapján saját módosító indítványokat tesz a készülő alkotmány szövegéhez. Példaként említette, hogy bekerülhet az alaptörvénybe az életfogytig tartó szabadságvesztés is. Az Országgyűlés az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem vitat meg más előterjesztéseket. Az államfő várhatóan április 25-én, ünnepélyes keretek között írja alá az új alkotmányt.

Az MSZP szerint az egész ország számára óriási csalódást kelt majd az új alkotmány, mert abban 262 kormánypárti politikus kényszeríti rá az akaratát tízmillió emberre. Kunhalmi Ágnes, a párt elnökségi tagja úgy fogalmazott, hogy a kormánypártok egy számukra kedvező állapotot kívánnak rögzíteni, a kétharmados többséghez kötött sarkalatos törvényekben pedig a következő kormányokra is rákényszerítik a saját közpolitikai felfogásukat.

Gyászolók ezrei vettek végső búcsút Arnóth Sándor polgármestertől Püspökladányban. A fideszes országgyűlési képviselő ravatalánál lerótta kegyeletét többek között Orbán Viktor kormányfő, Kövér László házelnök, Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos debreceni polgármester valamint Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke is. Az 51 éves Arnóth Sándor autóbalesetben hunyt el március 16-án.

Magyarország és Erdély fejedelmére, II. Rákóczi Ferencre emlékeztek születésének 335. évfordulóján a szlovákiai Borsiban, szülőházánál, a Rákóczi-kastély parkjában. Raffay Ernő történész beszédében úgy fogalmazott: Rákóczi Ferenc értékei egyetemesek és örök érvényűek; közös nevezőjük a bátorság, a hit az igazságos ügyben, a hazaszeretet és a szabadság tisztelete. Az ünnepségen mintegy félezren vettek részt, határon innen és túlról.

Líbiában a felkelők kezére került az olajterminálja miatt stratégiai jelentőségű Rasz Lanuf. Adzsdábíjából már szombaton kiszorították Moammer Kadhafi erőit, és sikerült ellenőrzésük alá vonni az olajterminállal rendelkező Brega városát is, amely egy héten át volt a kormánycsapatok kezén, valamint Ben-Dzsavadot. A hadsereg egységei folyamatosan vonulnak vissza keletről Moammer Kadhafi líbiai vezető szülővárosa, Szirt felé, de a nyugati Miszrátánál folytatták az ostromot. Közben Olaszország új rendezési javaslattal állt elő, amelyet kedden mutatnak be a líbiai hadműveletben részt vevő országok és a térségbeli államok londoni külügyminiszteri találkozóján. Franco Frattini olasz külügyminiszter egy lapinterjúban elmondta, hogy az elképzelés szerint Moammer Kadhafinak száműzetésbe kellene vonulnia, miután sem Európa, sem pedig az ENSZ nem tekinti elfogadható tárgyalópartnernek.

Szíriában a hatóságok szerint 12 halálos áldozata van a latakiai kormányellenes tüntetéseket kísérő erőszakos akcióknak. Szombaton orvlövészek nyitottak tüzet a háztetőkről, legalább 200-an megsebesültek. A városban az államfő 11 éve tartó uralma ellen tiltakozók feldúlták a kormányzó Baasz párt irodáit. Szíriában március közepén kezdődtek a politikai reformokat követelő megmozdulások.

Japánban cáfolták azt a korábbi bejelentést, hogy a fukusimai atomerőmű egyik reaktorblokkjában a radioaktivitás szintje a normális tízmilliószorosára ugrott. Az erőmű üzemeltetői közölték, hogy a kettes reaktorblokk turbinacsarnokának alsó részében lévő víz radioaktív ugyan, a kiugróan magas érték azonban pontatlan. Most újabb mintát vesznek, hogy megismerjék a pontos értéket. Szombaton a kiugróan magas sugárzási szintre hivatkozva evakuálták a dolgozókat a 2-es reaktorblokkból. Az atomerőműnél mintegy 500 technikus, tűzoltó és katona dolgozik éjjel-nappal, hogy megpróbálják lehűteni a reaktorokat és ezzel elkerüljék a nagyobb katasztrófát.

Újabb tüntetések voltak Szófiában. Egy nappal a bolgár kormány megszorító intézkedései elleni, csaknem húszezres demonstráció után több ezren vonultak az utcára a magas benzinárak miatt. Tiltakozó megmozdulások voltak Várnában, Burgaszban, Ruszéban és Plovdivban is. A tüntetők le akarták zárni a Szófiát a tengerparti Burgasszal összekötő autópálya felhajtóját, de ezt a rendőrség megakadályozta. A gazdasági nehézségek miatt a kormány egy évvel ezelőtt befagyasztotta az állami fizetéseket és a nyugdíjakat.