Csaknem minden második választókorú bizonytalan pártválasztó

Infostart
2011. március 26. 09:25
Háttérbe szorult az ideológia, az emberek szinte kizárólag egzisztenciális szempontok alapján választanak pártot - ez derült ki az Ipsos legújabb kutatásából. A kormánypártok támogatottsága a Tárki felmérése szerint is csökkent, ám a kiábrándultak nem az ellenzéki pártokat erősítik.

Két hónap alatt 7 százalékponttal esett a kormánypárt támogatottsága, ami több mint félmillió választópolgár távozását jelenti - mondta az InfoRádiónak Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója.

"Az oka feltehetően valahol ott keresendő, hogy az elmúlt egy-másfél hónap kormányzati döntéseit és tervezett lépéseit ezek a rétegek úgy érzik, hogy megsínylették - például az adóváltozások, amelyek pont ezt a réteget hátrányosan érintették - tehát alapvetően ez az egzisztenciális és egyáltalán nem más típusú, a médiában forgó témák - amelyek ideológiai vagy szimbolikus jellegűek - azok amik eltávolították ezeket a rétegeket" - mondta.

A Fidesz korábbi támogatói egyébként a közvélemény-kutató szerint nem az ellenzéki pártok, hanem a politikától távolságot tartók táborát gyarapították.

A Tárki felmérése szerint három hónap alatt összesen 13 százalékponttal csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága - mondta Sík Endre szociológus, a cég munkatársa.

"Egy idő után természetesen kopni szokott a kormány népszerűsége és talán most következtek be először olyan kormányzati intézkedések, amelyek azokat, akik leginkább a választások idején és főleg az előző kormánnyal való elégedetlenség miatt csatlakoztak a Fidesz táborához, és idáig meg tudta a Fidesz nagyon sikeresen tartani őket, ezeket most nem tudta tovább megtartani" - tette hozzá.

Tehát csaknem minden második választókorú bizonytalan pártválasztó lett.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást