Kihirdették a 2010. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot

Infostart
2010. december 14. 14:54
Az elmúlt 18 évben innovációs díjat nyert társaságok által alapított Magyar Innovációs Klub kedden konferenciát rendezett a Magyar Tudományos Akadémián. A rendezvényen kihirdették a 2010. évi Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot. Az esemény házigazdája a tavalyi nagydíjas Paksi Atomerőmű Zrt. volt.

A Magyar Innovációs Szövetség (MISz) Alapítványa tizenkilencedik alkalommal meghirdette a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatot. A 2009-ben a díjat a paksi atomerőmű kapta meg, amelynek vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: az atomerőmű öt évvel ezelőtt megkezdett munka eredményeként mind a négy blokkján ötszáz megawattra emelte a teljesítményt.

Hamvas István hozzátette: ez a többletvillamos-teljesítmény egy közepes erőmű kapacitásának felel meg, és a villamosenergia a környezetvédelmi célokat szolgálja.

Mivel a magyarországi villamosenergia-termelés negyven százalékát a paksi atomerőmű adja, minden olyan fejlesztést, amit végrehajtanak és amivel a költséget csökkenteni lehet, közvetlenül megérzi a villamosenergia-fogyasztók pénztárcája is - emelte ki a vezérigazgató, aki hozzátette: az innovációs ötletek felét a fizikusok adják.

Hamvas István elmondta azt is, hogy a pályázatok elbírálásának szempontjai közé tartozik, hogy az innováció nemzetgazdasági szinten valamilyen célt szolgáljon.

A pályázatokat és a javaslatokat 2011. február 9-ig lehet beadni. A befogadott pályázatokat 18 tagú, tudósokból, gazdasági, pénzügyi szakemberekből álló független bizottság bírálja el titkosan, lobbi érdekek nem érvényesülhetnek.

A jelentős innovációs eredményeket elismerő díjakat március végén adják át a Parlamentben.

Hanganyag: Sánta András


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást