Ennyire havazik a fővárosban és országszerte

InfoRádió / MTI
2010. december 14. 06:43
Folyamatosan takarítják az utakat Budapesten a hétfő este kezdődött változó intenzitású havazás miatt. A mellékutakat azonban csak néhány óra múlva tudják megtisztítani - közölte a Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt. kedd hajnalban. A fővárosi utak többsége síkos, de több helyen havasak a főutak az ország más vidékein is. Szolnok térségében az erős havazás váltóállítási nehézségeket okoz, ezért az ottani vonalakon késhetnek a vonatok - tájékoztatott a Mávinform.

Az éjszakai műszakban hatvanegy szóró munkagéppel folyamatosan síkosságmentesítik az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalhálózatot, dolgoznak a hidakon, felüljárókon, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátását biztosító logisztkai bázisokhoz vezető mellékútvonalakon is.

Az FKF Zrt. mérései szerint reggelig 2-4 centiméter hó esett. A közösségi közlekedés hajnalban elindult.

Pongrácz Dániel, a Fővinform munkatársa azt mondta: az utak többsége síkos, a magasabban fekvő területeken és a mellékutcákban előfordulhatnak havas útszakaszok.

Az FKF Zrt. közleményében arra figyelmeztette a járművezetőket, hogy a fokozott figyelemmel, körültekintően közlekedjenek. Egyúttal a magánház tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit arra kérték, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és síkosságmentesítsék a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne az úttestre tolják.

Az Útinform tájékoztatása szerint kedden kora reggel a főutak havasak, letaposott havasak, latyakosak, vagy hókásásak Pest megyében, Dunaújváros és Solt térségében, az északkeleti országrészben, valamint Csongrád és Békés megyében.

A mellékutakon téliesek az útviszonyok a Duna vonalától keletre, illetve jeges az alsóbb rendű úthálózat Körmend tájékán. Szikszó és Makó környékén közepesek a látási viszonyok. Erős szélre kell számítani Mosonmagyaróvár és Székesfehérvár vidékén.

Szolnok térségében az intenzív havazás váltóállítási nehézségeket okoz, emiatt a ceglédi vonalon közlekedő vonatok átlagosan 10-20 percet, a szolnoki vonalon közlekedő vonatok 20-40 percet is késhetnek - közölte a Mávinform.

A váltóberendezéseket folyamatosan takarítják, a tisztítást azonban nehezíti, hogy a kitérők közül kisepert havat a szél, valamint az elhaladó vonatszerelvények újra a sínek közé sodorják - írta közleményében a vasúttársaság kommunikációs igazgatósága.

A havazás miatt a peronok és a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért arra kérik az utasokat, hogy a le- és felszálláskor fokozottan figyeljenek.