Kósa: Mindenki jól jár az új nyugdíjrendszerrel

Infostart
2010. december 13. 17:20
A nyugdíjrendszert azért kellett megváltoztatni, mert különben kezelhetetlenné vált volna az államadósság növekedése - derült ki a Fidesz alelnökének parlamenti sajtótájékoztatóján.

Az új nyugdíjrendszerrel mindenki jól jár - mondta a sajtótájékoztatón Kósa Lajos. A Fidesz alelnöke szerint a magán-nyugdíjpénztári befizetések állami elvonásával, a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagság megszüntetésével csökkenni fog az elmúlt nyolc évben megduplázódott államadósság, hosszú távra biztosított lesz a nyugdíjak kifizetése, kompenzálják az állami rendszerbe átlépő magán-nyugdíjpénztári tagok veszteségét, és adómentessé teszik a reálhozamokat. A kormány visszaadta az emberek döntési szabadságát - fogalmazott a Fideszes politikus.

Kósa Lajos szerint az eddigi, hárompillérű nyugdíjrendszerrel mindenki rosszul járt, hiszen emiatt nőtt az államadósság, az értékpapír-árfolyamok változásának kitett magán-nyugdíjpénztári tagok pedig hatalmas veszteségeket kellett, hogy elkönyveljenek.

A helyzet kezelhetetlenné vált volna, ha a kormány nem tesz valamit ellene - szögezte le a képviselő. Ezt a szocialisták is tudják, hiszen szakértőik - például állítása szerint 2008-ban Kun János közgazdász Népszavában - már évekkel ezelőtt figyelmeztettek a magánnyugdíjpénztárak fenntarthatatlanságára.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást