Kósa: Minden párt számára elfogadható célokat tűz ki a nyugdíjakról szóló politikai nyilatkozat

InfoRádió / MTI
2010. december 13. 21:50
Az Orbán Viktor, Lázár János és Kósa Lajos által benyújtott politikai nyilatkozat mindenki számára világossá kívánja tenni, a parlament hogyan biztosítaná a magán-nyugdíjpénztári tagok védelmét - mondta expozéjában az előterjesztők nevében felszólaló Kósa Lajos.

A fideszes politikus a nyilatkozat tervezetét ismertetve hétfőn este a parlamentben kijelentette: a pártok korábbi nyilatkozatai alapján a javaslatot akár egyhangúlag is elfogadhatná az Országgyűlés.

Emlékeztetett, hogy a nyilatkozat kimondaná: garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő, korábbi kötelező magánnyugdíj-pénztári tagoknak; valamint garantálni kell az egyéni számlára történő befizetések értékállóságát; az állami rendszerbe átlépők veszteségeinek jóváírását; az átlépők esetleges hozamának adómentességét, ha jövő év január végéig átléptek és hozamukat kivették. Ezenkívül kimondja, hogy meg kell vizsgálni a magánnyugdíj-pénztári tagok befizetéseivel való gazdálkodás körülményeit.

Ki ne támogatná ezeket a célokat? - tette fel a kérdést, hozzáfűzve, tudja, hogy az ellenzék részéről a politikai ellenállás igénye olykor felülírja a rációt.