Kizárta a Jobbik frakció Pősze Lajost

Infostart
2010. december 13. 11:17
Kizárta egyik tagját a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselőcsoportja.

A Jobbik kizárta országgyűlési képviselőcsoportjából Pősze Lajost - jelentette be Vona Gábor. A pártelnök-frakcióvezető elmondta: Pősze Lajos régóta nem ért egyet a Jobbik politikájával. Ez a bizalmi válság már hónapok óta tart, ezért a párt országos elnöksége egyhangú döntésével lemondásra szólította fel a képviselőt.

Vona Gábor emlékeztetett arra, hogy a Jobbik országgyűlési politikusai az első frakcióülésen esküt tettek a Szent Korona előtt arra, hogy az elnökség kétharmados döntése esetén önként lemondanak a mandátumukról. Pősze Lajos azonban nem volt hajlandó erre, ezért a Jobbik frakciója titkos szavazással, de Vona Gábor szerint vita nélkül kizárta a képviselőcsoportból.

A pártelnök nem árulta el, hogy Pősze Lajos milyen konkrét ügyekben került szembe a pártjával és a képviselőtársaival. Emlékezetes azonban, hogy a politikus többször bírálta a Magyar Gárdát, a Jobbik vidéki szervezeteinek állítólagos mellőzöttségét, és azt, hogy a radikális párt kiállt az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt.másodfokon elítélt Budaházy György mellett.

Ezekkel összefüggésben Vona Gábor kijelentette, hogy a Jobbik a Magyar Gárdával együtt jutott be az Országgyűlésbe, ezért a párt köszönettel tartozik a szervezetnek, és felelősséggel viseltetik iránta. Budaházy Györggyel csak a sajtó mosta össze a Jobbikot Vona Gábor szerint. A pártelnök cáfolta azt is, hogy az országos elnökség háttérbe szorította a vidéki szervezeteket.

A matematikus végzettségű Pősze Lajos a Jobbik Somogy megyei területi listájáról jutott be az Országgyűlésbe, ahol a gazdasági és informatikai bizottságban, valamint annak közbeszerzési és vállalkozásszabályozási albizottságában alelnök volt, az energetikai és az ellenőrzési albizottságban pedig tagként dolgozott. Ezeket a tisztségeit most elveszítette. Korábban a Szerencsejáték Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója és a Magyar Olimpiai Bizottság tagja volt, és irányította az MDF, illetve az FKGP egy-egy parlamenti választási kampányát. Az előbbi pártnak a tagja is volt egy ideig.

A Jobbik frakciójából kizárt Pősze Lajos országgyűlési képviselő marad, de hat hónapig függetlenként kell dolgoznia: akkor csatlakozhat egy másik frakcióhoz, ha felveszik oda.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Herczeg Zsolt tudósítása
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást