Aáry-Tamás: "Nem lehet kiirtani az iskolai erőszak minden formáját"

Infostart
2010. december 13. 11:15
Nem kell feltétlenül kiirtani az erőszak összes formáját az iskolákból. Ilyen például az, amikor két fiú verekszik össze egy lány miatt - mondta az oktatási jogok biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában. Aáry-Tamás Lajos azonban hozzátette: a súlyosabb eseteknél belátható, hogy ezeket a helyzeteket nem egyedül a pedagógusoknak kell megoldaniuk.

A tanároknak nincs elég eszközük arra, hogy az iskolai agresszióval egyedül szálljanak szembe - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az oktatási jogok biztosa, aki hozzátette: számos esetben van döntési helyzetben a pedagógus, és ezeket a döntéseket meg kell hoznia, de az agresszió nem csak pedagógiai gond.

Aáry-Tamás Lajos azonban hangsúlyozta: van olyan agresszió, amelyet nem feltétlenül kell megszüntetni. Ilyen például az, amikor két fiú verekszik össze egy lány miatt - persze szét kell választani őket, de ezt a jelenséget nem kell kiirtani.

Ha azonban galerik alakulnak, beavatási szertartások vannak az iskolában, vagy ha rendszeresen bántanak valakit, akkor fel kell lépni pedagógiai eszközökkel, de meg kell keresni azokat a szakembereket is, akiknek további eszközeik vannak - véli az oktatási jogok biztosa, aki szerint a családsegítők, a gyermekjóléti szolgálat, a rendőrség, az egyház és a sportklubok vezetői is ide tartoznak.

Aáry-Tamás Lajos szerint az ügyészek és a bírók tapasztalatait is be lehetne kapcsolni az iskolai agresszió kezelésébe, hiszen ők azok, akik átlátják a bűnözői karriereket, azt, hogy hogyan jutott el egy fiatal az iskolapadból a bíróságig. A börtönparancsnokok is látják, hogy a gyerek honnan fordulhatott volna vissza, ha kap egy segítő kezet.

Ha ezek a szakmák és eszközeik összeadhatók lennének, akkor az nagyon sokat tudna érni az ombudsman szerint, aki kiemelte: ehhez az a megerősítés kell, hogy nem kizárólag a tanároké a felelősség, és el kell fogadni, hogy ez egy részben pedagógián kívüli terület, és minden szakembert arra kell kérni, segítse az iskolát.

Sokan vitatkoznak

Ma Magyarországon sokan és sokat vitatkoznak az oktatásról, a szülők pedig a családi költségvetés egyre nagyobb hányadát költik arra, hogy a gyerekeiket oktattásk - mondta az oktatási jogok biztosa, aki úgy látja, hogy  az oktatás egyre inkább a közpolitika homlokterébe kerül.

Van mire építeni, hiszen az államolgárok a tűzoltók után a tanárokban bíznak meg a leginkább - tette hozzá Aáry-Tamás Lajos.

A teljes interjút itt hallgathatja meg!

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aáry Tamás Lajos 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aáry Tamás Lajos 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást