Megjött a hidegfront és a szélvihar

Infostart
2010. december 9. 08:29
Markáns hidegfront vonul át a nap első felében északnyugatról dél, délkelet felé az országon. Az északnyugatira forduló szelet a Dunántúlon és a középső országrészben várhatóan több helyen is 80-100 km/h körüli széllökések kísérik, ezért ezekre a területekre narancs színű riasztást adtak ki.

Az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzése szerint a déli órákra az ország nagy részén már viharos északnyugati szél várható, a Tiszántúlon, északkeleten, illetve Vas és Zala megye nyugati részén maradhatnak 70 km/h alatt a széllökések.

Estétől veszít erejéből a szél, a széllökések erőssége a legtöbb helyen 60-70 km/h alá csökken.

A köd reggel, kora délelőtt megszűnik. A front átvonulásakor, illetve azt röviddel megelőzően néhol zivatar is kialakulhat.

Elsősorban a Dunántúl északnyugati szélnek kitett magasabban fekvő részein és a Balatonnál 100 km/h fölötti széllökésekre is számítani kell.

Az esőt északnyugat felől egyre több helyen havazás, hózápor váltja fel, amelyből számottevő megmaradó friss hóréteg kialakulása általában nem valószínű.

A főváros levegőminősége legkésőbb 9 órától kiváló lesz.

Az orvosmeteorológiai jelentés szerint az erős hidegfront hatására ingadozhat a vérnyomás, egyesek ingerlékenyebbek lehetnek.