Így üzen hadat a VPOP a benzinturizmusnak

Infostart
2010. december 9. 16:50
Ismét felélénkülhet a benzinturizmus, mert Magyarországon történelmi csúcson vannak a benzinárak. Sokak Ukrajnába igyekeznek, hogy az olcsó üzemanyagot a megnagyobbított tankban hozzák haza értékesítésre. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának sajtószóvivője azt mondta: ezen autósok ellen szigorú ellenőrzéssel akarnak fellépni.

Az elmúlt időszakban a Vám és Pénzügyőrség több mint harminc gépkocsit tartott vissza, mert átalakított, a gyárinál jóval nagyobb méretű üzemanyagtartállyal közlekedett. akadt olyan, ahol a hátsó ülés alá építettek pluszt benzintárolót. Ez arra utal, hogy komolyabb mennyiségű üzemanyagot akartak behozni Magyarországra - mondta el a VPOP szóvivője.

Sipos Jenő közölte: az érvényes jogszabály szerint csak a gyárilag beépített tartállyal hozható be az országba vámmentesen üzemanyag, amit eladni nem szabad, csak saját célra használható.

A VPOP számos esetben kiderítette, hogy a megnagyobbított tartályban behozott üzemanyagot üzleti céllal szállították, majd az országba lépés után értékesítették. Emiatt a vámhatóság évek óta végez ellenőrzést ezügyben, különösen az ukrán határátkelők közelében.

Az akciót mindig az adott helyzet szerint szigorítják. arra azonban ügyelnek, hogy a diákok, a rokonok, illetve a turisták zökkenőmentesen jussanak át a határon - jegyezte meg.

A szóvivő elmondta, hogy ha ilyen törvénysértésre bukkannak, akkor lefoglalják a járművet, amíg a vámot és a különböző közterheket meg nem fizeti a tettes. Ezután a gépkocsit elviheti a tulajdonos.

Sipos Jenő elárulta azt is, hogy azok a vámosok, akik naponta több ezer autót látnak elhaladni a határátkelőnél, első pillantásra kiszúrják azokat, amelyeket átalakítottak.

Hanganyag: Gál Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást