Dráma a Balaton déli partján: mi lesz, ha megfagy a víz?

Infostart
2010. december 9. 13:15
A sokéves maximumot megdöntve elérte a 126 centimétert a Balaton vízszintje, amelyet a reggel megérkezett, viharos erejű északnyugati szél további 20-25 centiméterrel emel, így a víz sok helyen elárasztja a déli partot. Balatonfenyvesen több mint száz ház kertjében áll a víz.

Elkeserítő a helyzet - mondta az InfoRádiónak Balatonfenyves polgármestere. A településen száznál is több telket öntött el a Balaton vize, ezért fel kellett készülni a homokzsákos védekezésre.

A tó vízszintje a sokéves rekordot megdöntve csütörtökre elérte a 126 centimétert, a viharos erejű szél pedig kifújja a mederből a vizet, amit az árkok nem tudnak elvezetni - magyarázta Lombár Gábor.

Az illetékesek néhány nappal ezelőtt végigjárták a települést, és feljegyezték, hol vannak olyan fák, amelyeket az erős szél kifordíthat a felázott talajból. Néhány helybeli már kért segítséget amiatt, hogy nem tudta elhagyni a házát, a tűzoltóknak azonban egyelőre nem kellett beavatkozniuk - tette hozzá a polgármester.

A következő napokban sem várható javulás a Balaton déli partján, mivel a meteorológiai előrejelzés szerint szombatig lehetnek viharos széllökések, a lehűlés miatt pedig várható, hogy a bel- és a kiöntött vizek befagynak.

Ezzel sem lehet mit kezdeni, hiszen a jég alól szivattyúzni sem lehet, ha pedig hirtelen melegszik fel az idő, és következik be az olvadás, újra elönti a víz a települést - panaszolta Lombár Gábor.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást