Wilfried Martens kapta a Polgári Magyarországért-díjat

Infostart
2010. december 8. 11:27
Az európai néppárt elnöke, volt belga miniszterelnök kapta idén a Polgári Magyarországért díjat. A rendezvényen Szájer József európai parlamenti képviselő azt mondta: Európa politikusai között kevesen vannak, akik annyit tettek Magyarországért, mint Wilfried Martens.

 A polgári Magyarországért alapítvány kuratóriuma 13 jelölt közül választotta ki az Európai Néppárt elnökét. Wilfried Martens az indoklás szerint például Magyarország és az Unió közötti eredményes politikai, gazdasági és a sokszínű kulturális kapcsolat kialakítása érdekében tett több mint 50 éves erőfeszítéseiért kapta az elismerést. Szájer József, az európai néppárt frakciójának alelnöke Wilfried Martenst tiszteletbeli magyarnak nevezte.

"Nincs még egy európai politikus, aki annyit tett hozzá Magyarország és a Fidesz 2010-es sikéréhez, mint Wilfried Martens" - mondta Szájer József.

Beszélt arról, hogy a belga politikus diákvezetőként 1956-ban egy brüsszeli demonstráción kiállt a magyarok mellett, majd 50 évvel később a Fidesz nagygyűlésén felszólalt a Gyurcsány-kormány politikája ellen és változást sürgetett. A díjat átadó Kövér László házelnök is ez utóbbit emelte ki. Szerinte a Néppárt elnöke azon kevesek közé tartozott, aki megértette, mi történt 2006-ban Magyarországon - mikor Kövér László szavai szerint a demokrácia súlyos sebet kapott, és több fórumon is kiállt az ország mellett.

"Megértette, hogy mekkora botrány nem csak Magyarországra nézve, hogy az akkori hatalom félrevezetve az embereket elcsalta a választást, az ebből fakadó az elégedetlenséget példátlan módon rendőrterrorral töri le, és az áldozatokat próbálja bűnösként beállítani" - fogalmazott Kövér László.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált. Többek között a politikus szilárd életművét említette meg, akinek hiteles múltja jelene és jövője van. Wilfried Martens azt mondta, 56-ban megrázta, ami a magyarokkal történt. Megemlítette azt is, a 2006-os szolidaritását felhasználták ellene a szocialisták az Európai Parlamentben. Úgy vélte, 2010 a Fidesz számára a csodák éve volt, hiszen mindent elsöprő győzelmet ért el a parlamenti választáson. A politikus szerint Magyarország előtt két vizsga áll: a gazdasági növekedés kérdése és az uniós elnökség átvétele.

SB: Biztos vagyok benne hogy a fidesz minden más pártnál jobban tudja Magyarországon, és érti a gazdasági növekedés jelentőségét, és alkalmas arra, hogy egy új, friss kezdést valósítson meg. A munkahelyteremtés és a növekedés ösztönzése ezt kell megvalósítani egész európában mindenütt.

Wilfried Martens szerint Magyarország alaposan felkészült az uniós elnökségre, és képes lesz szembenézni a kihívásokkal. Úgy vélte, a sikeres magyar elnökség után jobb nemzetközi kép alakulhat ki az országról. Szerinte a szocialisták az elmúlt 8 évben rombolták az ország imázsát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást