Költségvetési módosító javaslatokat fogadott el az Országgyűlés - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2010. december 7. 21:05
Elfogadta az Országgyűlés a jövő évi költségvetéshez benyújtott, a kormány által is támogatott első körös módosító indítványokat.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a szavazás előtt azt emelte ki, hogy a jövő évi büdzsé a költségvetési hiánycélt alacsonyan tartja, rendezetté teszi a közpénzügyeket, az ország stabilitását szolgálja, és megteremti a gazdasági növekedés alapjait. Közben a miniszterelnök arról beszélt, hogy szerinte a közeljövőben ismét felminősítik a nemzetközi intézetek Magyarországot. Orbán Viktor azt mondta: a magyar kormány nem a szokványos módszerekkel igyekszik fellendíteni a gazdaságot, és időre van szükség az eredményekhez, de ezek a kabinet munkáját fogják igazolni. A Moody's tegnap egyszerre két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait, majd rontotta hét magyar kereskedelemi bank - az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a K&H Bank, az MKB Bank, az Erste Bank Hungary, az MFB és a Budapest Bank - hitel- és betéti besorolását is.

Csökkentené az üzemanyag áfáját az MSZP

Sürgős intézkedésre szólította fel a kormányt az MSZP a benzin és a gázolaj árának emelkedése miatt. Az ellenzéki párt szóvivője hangsúlyozta: a drága benzin és gázolaj nemcsak az autóval közlekedőket érinti, hanem megjelenhet az élelmiszerárakban, az emberek mindennapjaiban is. Török Zsolt azt javasolta a kormánynak, hogy engedje el a benzin és a gázolaj áfájának egy részét.

Nem bünteti meg az EU Magyarországot a nyugdíjrendszer módosítása miatt

Politikai nyilatkozattervezetet nyújtott be a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagok védelméről Orbán Viktor miniszterelnök, Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke és Lázár János frakcióvezető az Országgyűlésnek. A javaslat értelmében a parlament a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagsággal rendelkező mintegy három millió ember eddigi befizetéseinek jövőbeni biztonsága érdekében kinyilvánítaná, hogy garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő tagoknak. Közben a nemzetgazdasági miniszter azt mondta: nem fogja büntetni Magyarországot az Európai Unió a nyugdíjrendszer megváltoztatása miatt. Matolcsy György Brüsszelben közölte: a tagállamok pénzügyminisztereinek tanácskozásán megállapodás született arról, hogy a visszalépést hátrányos szankcióval sújtó jogszabályt csak a jövő év augusztusában vagy szeptemberében hozza meg az unió, visszamenőleges hatály nélkül.

PISA-felmérés: javult a magyar diákok teljesítménye

Javult a 15 éves magyar diákok szövegértése a 2009-es PISA-felmérés szerint - mondta az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa a kutatás most elkészült és közzétett értékelései és adatai alapján az InfoRádióban közölte: a magyar tanulók jelenleg kevéssel a nemzetközi átlag felett teljesítenek szövegértésben, ugyanakkor a matematika és a természettudományos ismeretek alkalmazásában átlagos vagy az alatti a teljesítményük. Az Országgyűlés oktatási bizottságának fideszes elnöke szerint a mostani eredmények az első Orbán-kormány oktatáspolitikájának sikerét jelzik. Pokorni Zoltán emlékeztetett arra, hogy azok a gyerekek, akiket most mértek, 2000-ben kezdték meg tanulmányaikat. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet tájékoztatása szerint a 15 évesek olvasási készségét vizsgáló felmérésben Dél-Korea és Finnország végzett az élen.

Az Európai Néppárt elnöke kapta a Polgári Magyarországért Díjat


Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke, volt belga miniszterelnök kapta az idén a Polgári Magyarországért Díjat. A Budapesten tartózkodó politikus Kövér László házelnöktől vette át az elismerést. A Polgári Magyarországért Alapítvány 2005-ben létrehozott kitüntetését azért kapta Wilfried Martens, mert - más nyugat-európai kereszténydemokrata politikusok mellett - szerepe volt abban, hogy a rendszerváltozás idején Magyarországot politikai és gazdasági értelemben visszahívják, illetve visszafogadják Európába.

Feladta magát a WikiLeaks alapítója


Londonban letartóztatták a titkos hivatalos iratok kiszivárogtatására szakosodott WikiLeaks portál alapítóját, Julian Assange-ot. Svédország a múlt hónapban nemi erőszak vádja miatt letartóztatási parancsot adott ki az újságíró ellen, aminek nyomán az Interpol körözést bocsátott ki. A férfi, aki feladta magát a rendőrségen, tagadja a vádakat.