Elfogadta a Ház a jövő évi költségvetés főösszegeit

Infostart
2010. december 7. 13:07
Az Országgyűlés elfogadta el a jövő évi költségvetés főösszegeit.

Az Országgyűlés 249 igen és 83 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a jövő évi költségvetés főösszegeit. A Fidesz képviselőcsoportjából 211-en, a KDNP frakciójából pedig 36-an voksoltak igennel. Megszavazta a főösszegeket Molnár Oszkár és Ivády Gábor független országgyűlési képviselő is. Az MSZP és a Jobbik nemmel voksolt, az LMP 15 képviselője nem nyomott gombot.

A Magyar Köztársaság 2011-es költségvetésének kiadási főösszege 13.838,6 milliárd, a bevételi főösszeg pedig 13.151,2 milliárd forint lett. Az elfogadott módosítások miatt a jövő évi hiány 687 milliárd forintra csökkent.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának jobbikos elnöke, Nyikos László kifogásolta, hogy a jövő évi büdzséről szóló törvényjavaslat egy 90 milliárd forintos összeg kapcsán a "kiemelt előirányzatok" kifejezést tartalmazza, holott a házszabály az "általános tartalék" megnevezés használatát írja elő. Ezt a jogi problémát csak az államháztartási törvény oldhatná meg, de azt még nem hirdették ki.

A Nyugdíjbiztosítási Alap jövő évi büdzséje nullszaldós. Bevételi és kiadási főösszege egyaránt valamivel több, mint 3 milliárd forint. Az Egészségbiztosítási Alap hiánya 88,6 milliárd forint lesz az eredetileg tervezett 98,1 milliárd forint helyett. Az alap bevételi főösszege 1.370, kiadási főösszege 1.459 milliárd forint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást