Megválasztotta legfőbb ügyésznek Polt Pétert az Országgyűlés - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2010. december 6. 21:05
Megválasztotta Polt Pétert legfőbb ügyésznek az Országgyűlés. A jelöltet a Fidesz és a KDNP-frakció tagjai támogatták, az ellenzéki képviselők nemmel szavaztak.

Polt Péter Kovács Tamást követi a poszton, akinek mandátuma 70. életévének betöltésével december 13-án jár le. A legfőbb ügyészt az új szabályok alapján nem hat, hanem kilenc évre választották meg a tisztségre.

Átalakítják a Költségvetési Tanácsot

Megszűnik az év végén a Költségvetési Tanács titkársága, a tanács a jövőben három - díjazás nélkül dolgozó - tagból áll majd - döntött az Országgyűlés. A számvevőszéki és költségvetési bizottság által benyújtott módosító indítvány alapján a testületnek a Magyar Nemzeti Bank, valamint az Állami Számvevőszék elnöke, illetve egy, az államfő által hat évre kinevezett közgazdász lesz tagja. A parlament elfogadta azt a fideszes javaslatot is, amely alapján a hazahozott offshore-vagyonok után 16 százalékos adót fizethet a magánszemély, ha a külföldi társaság az osztalékfizetés alapjául szolgáló jövedelmét legkésőbb 2010. október 31-ig bevételként elszámolta, vagy az legkésőbb addig külföldi társaság bankszámláján szerepelt.

Járai: Elhamarkodott a Moody's döntése

Elhamarkodottnak tartja a Moody's leminősítését a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának elnöke. Járai Zsigmond azután beszélt erről az InfoRádió Aréna című műsorában, hogy a nemzetközi hitelminősítő egyszerre két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait. A döntést az ország költségvetési helyzetének hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatos növekvő aggodalmakkal indokolták. Járai Zsigmond szerint a Moody's nem ismeri eléggé a részleteket, emellett a döntés előtt csak a kockázatokat vette figyelembe, a pozitív forgatókönyvekkel viszont nem számolt. A szakember úgy vélte: ennek oka, hogy az ilyen típusú gazdasági akciók szokatlanok, és nem látni előre, hogy mi lesz ezek eredménye. A jegybank felügyelő bizottságának elnöke szerint az a kérdés, hogy sikerül-e beindítani a gazdasági növekedést, ami később automatikusan stabilizálja a költségvetést. Járai Zsigmond arról is beszélt, hogy a jelen helyzetben szerinte nem tesz jót a magyar jelzálogpiacnak, hogy az MNB jövőre nem folytatja jelzáloglevél-vásárlási programját.

Brutálisan emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdán ismét emelkednek az üzemanyagárak; a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelemi ára bruttó nyolc, a gázolajé hat forinttal lesz magasabb. A Mol döntése történelmi csúcsot jelent. Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin átlagára a hét közepén 353-354 forintra nő, míg a gázolajé 340-341 forint lesz.

Alkotmányellenes az egyéni választókerületek szabályozása

Az alaptörvénnyel ellentétesnek minősítette az országgyűlési egyéni választókerületek jelenlegi szabályozását az Alkotmánybíróság - közölte a testület sajtófőnöke. Sereg András elmondta: az egyéni választókerületeket meghatározó 1990-es minisztertanácsi rendeletet az alkotmánybíróság 2011. december 31-ei határidővel megsemmisítette.

Leváltják a Fővárosi Gázművek vezetőjét

Leváltják a Fővárosi Gázművek Zrt. vezetőjét - közölte a főpolgármesteri iroda. A tájékoztatás szerint Bakonyi Tibor vezérigazgatót - érdemei elismerése mellett - más fontos feladattal bízzák meg.

Újabb segítség az iszapkatasztrófa károsultjainak

Családonként 150 ezer forint egyszeri segélyt kapnak a vörösiszap-katasztrófa devecseri és kolontári károsultjai, a vállalkozások 200 ezer forinthoz jutnak. A kármentő bizottság elnöke közölte: a katasztrófa súlyos sérültjei ezenfelül további százezer forintot kaphatnak gyógykezelésükre. Lasztovicza Jenő arról is beszélt, hogy Somlóvásárhelyen két család 150-150 ezer forintot, 45 család pedig 50 ezer forint egyszeri támogatást vehet fel. Közben megjelent a károsultak támogatásáról szóló belügyminiszteri rendelet, amely szerint tízéves elidegenítési tilalmat jegyeznek be azokra a lakóépületekre, amelyek állami támogatással kerülnek a vörösiszap-katasztrófa sújtotta családok tulajdonába. Az érintetteknek ahhoz is hozzá kell járulniuk, hogy a tulajdonukba kerülő új vagy használt épület alapterületéről, komfortfokozatáról és az igénybe vett bármilyen térítésmentes juttatásról bárki számára hozzáférhető nyilvántartás készüljön.

Pintér Sándor Pozsonyban tárgyalt

Szlovákia üdvözölte, hogy a szervezett bűnözés és a korrupció elleni harcot is kiemelt feladatai között tartja számon a magyar európai uniós elnökség. Erről Pozsonyban beszélt Daniel Lipsic belügyminiszter, miután tárgyalt Pintér Sándorral, a magyar belügyi tárca vezetőjével. A megbeszélésen a magyar uniós elnökség kiemelt feladatai mellett egyeztettek a kétoldalú együttműködés lehetőségeiről is a természeti katasztrófák idején.