Járai: Elhamarkodott a Moody's leminősítő döntése

Infostart
2010. december 6. 20:24
A Moody`s hitelminősítő elemzői túlhangsúlyozzák a magyarországi bizonytalanságokat okozó elemeket, aminek a kormány szokatlan gazdasági akciója lehet az oka - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke. Járai Zsigmond beszélt arról is, hogy nem tesz jót a hazai jelzáloghitel-piacnak az, hogy az MNB megszünteti a hazai jelzáloglevelek vásárlását.

Elhamarkodottnak tartja Járai Zsigmond, hogy a Moody's Investors Service két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára minősítette vissza a magyar államkötvények besorolásait. A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a nemzetközi hitelminősítő talán túl feketén látja a magyar gazdaság jövőjét, és nem ismeri eléggé a részleteket.

Kísérlet folyik Magyarországon, amelynek várható végeredményét nem látjuk világosan, de úgy tűnik, mintha a Moody's csak a kockázatokat vette volna észre, és a lehetőségeket kevésbé látná - fejtette ki Járai Zsigmond. Hangsúlyozta: nagyok a kockázatok, olyan lépéseket tesz a kormány, amelyek a büdzsé stabilizálására irányulnak, de a gazdasági környezetet bizonytalanabbá teszik.

Az elemzők mintha túlhangsúlyoznák a bizonytalansági elemeket, és kevésbé vennék figyelembe a lehetséges pozitívabb forgatókönyvet - vélekedett az MNB felügyelőbizottságának elnöke. Járai Zsigmond szerint ennek az lehet az oka, hogy szokatlanok az ilyen típusú gazdasági akciók, és nem látni előre, mi lesz az eredményük.

Az út hordoz magában kockázatokat, de vannak lehetőségei is - mondta Járai Zsigmond. Kifejtette: a kormány elbizonytalaníthatja a befektetők egy jelentős részét, miközben az eredmények, így a kisebb hiány és a jobb költségvetési pálya, bizalmat kelthetnek.

A jegybank felügyelő bizottságának elnöke szerint az a kérdés, hogy sikerül-e ezen az úton beindítani a gazdasági növekedést, ami később automatikusan stabilizálja a költségvetést. Nehéz megmondani, hogy a negatív vagy a pozitív elemek kerülnek-e túlsúlyba, de a Moody's most csak a negatívumokat érzékelte - tette hozzá.

A kivárás a legjobb stratégia

Járai Zsigmond kiemelte: nehéz helyzetben van a kormány, de a miniszterelnök bízik abban, hogy a kezdeti értetlenséget és negatív megítélést át tudja majd fordítani, amikor jönnek az eredmények. A kivárásnál most nincs jobb stratégia, és ha ezt az utat választotta a kormány, akkor meg kell várni, hogy jönnek-e az eredmények, amelyekhez egy-két évre szükség van, és nem biztos, hogy könnyű lesz addig az út - hangsúlyozta.

A magyar gazdaság versenyképessége azért romlott, mert megszűnt a kiszámíthatóság, nagy volt a bürokrácia, bonyolult az adórendszer, magas az adóterhelés és sok probléma halmozódott fel - fejtette ki. Járai Zsigmond szerint ezeket próbálja most megoldani a kormány, de a lépések egy része a bizonytalanságot inkább növeli, és az előreláthatóságot csökkenti, az okozott negatívumok ellensúlyozzák az eredményeket. Ha véget ér a gyors gazdasági átalakítási program első féléve, akkor talán javulhat a kiszámíthatóság és az előreláthatóság is - tette hozzá.

A jegybank felügyelőbizottságának elnöke úgy látja, hogy nem okozott komolyabb kavarodást a pénzpiacokon a hétfői leminősítés, ezt már beárazta piac, és erre számítottak az elemzők. A különleges gazdaságpolitika extraköltségekkel is jár, de törekedni kellene a negatív hatások csökkentésére - vélekedett Járai Zsigmond.

Túlértékeli a piac a kormány és a jegybankelnök közötti feszültséget - mondta a felügyelőbizottság elnöke, aki szerint a túlértékelt feszültségelemekre alapozódik a Moody's leminősítése is. Járai Zsigmond hozzátette: elvárható, hogy az új kormány a saját nézeteit képviselő tagokat delegáljon a monetáris tanácsba, 4:3 arányban.

Nem tűnik jó döntésnek, hogy az MNB jövőre nem folytatja jelzáloglevél-vásárlási programját - emelte ki Járai Zsigmond. Kifejtette: ebben a helyzetben, amikor a magyar tulajdonú jelzálogbankok jelentős forráshiánnyal küzdenek, a jegybank mintha a források szűkítése, és nem a gazdaság fellendülése érdekében dolgozna.

A lépés nem tesz jót a hazai jelzáloghitelezésnek - hangsúlyozta a felügyelőbizottság elnöke, aki szerint amúgy is padlón van a hitelezés, ez pedig rosszat tesz a gazdasági növekedésnek és a foglalkoztatás növelésének. Mintha leszűkült volna a bankok hitelezési tevékenysége, és a jegybank nem tenne meg mindent ennek javítására - tette hozzá. Járai Zsigmond elképzelhetőnek tartja, hogy ezen a területen jövőre változás lesz, mivel a kormány aktívabb jegybanki szerepet szeretne.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Járai Zsigmond - Aréna 1. részlet
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást