Tovább nőtt a belvízzel borított területek nagysága - hírösszefoglaló

Infostart
2010. december 5. 21:13
Holnap dönthet a legfőbb ügyész személyéről az Országgyűlés. Áradnak a Körösök és országszerte tovább nőtt a belvízzel borított területek nagysága. Izraelben megfékezték a négy napja tomboló tüzet.

Hétfőn a legfőbb ügyész személyéről, kedden pedig a jövő évi költségvetés első körös módosító indítványairól és a büdzsé főszámairól dönt a parlament. A tervezett napirend szerint várhatóan este fél nyolckor kezdődik a legfőbb ügyész megválasztása. A jelöltről titkos szavazással döntenek a képviselők. Schmitt Pál államfő november 26-án jelentette be, hogy Polt Pétert javasolja a posztra. Az Országgyűlés nemrég módosította a legfőbb ügyész megválasztásának szabályait: egyszerű helyett kétharmados többséggel, 6 helyett pedig 9 évre választja meg a Ház. Ha Polt Péter megkapja a kétharmados támogatást, akkor a tervek szerint este 8 óra után leteszi az esküt.

Piaci elemzők szerint ismét emelkednek az üzemanyagárak a jövő héten a benzin és a gázolaj tőzsdei jegyzésárait, valamint a forint gyengülését figyelembe véve. A nagykereskedelmi ár akár bruttó 5-8 forinttal is nőhet. A tőzsdei jegyzésárak emelkedését az európai kereslet bővülése, valamint az amerikai makrogazdasági adatok pozitív alakulása is befolyásolta a héten. A forint árfolyamát meghatározta az is, hogy a nemzetközi piacok bizalma gyengült a magyar gazdaság alakulásában.

Magyarország a foglalkoztatottság alapján az utolsó helyen áll az Európai Unióban. A KSH adatai azt mutatják, hogy az első félévben a 15-64 éves korcsoportban az 55,3 százalékos foglalkoztatási ráta 9 százalékponttal maradt el a 27 tagország átlagától. A férfiak foglalkoztatottsága 9,9, a nőké 7,8 százalékponttal volt alacsonyabb az uniós átlagnál.

Több szempontból is jogsértőnek tartja a szabálysértési törvény fiatalkorúakra vonatkozó rendelkezéseit az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté szeptember végén indított vizsgálata alapján megállapította: a fiatalkorúak elzárásának törvényben biztosított lehetősége aránytalanul és szükségtelenül korlátozza az érintettek személyi szabadsághoz és személyes biztonsághoz való jogát. Szabó Máté azután indított vizsgálatot, hogy szeptemberben három gimnazista lányt- bizsuk ellopása miatt- az új szabálysértési törvényre hivatkozva előállították és másfél napig fogva tartották őket.

Magyarország az Európai Unió soros elnökeként mindent megtesz az önkéntes munka népszerűsítése, illetve még nagyobb társadalmi elismertetése érdekében - közölte a kormányszóvivő. Nagy Anna az önkéntesség nemzetközi napján tartott tájékoztatón hangsúlyozta: Európában több millióan, köztük Magyarországon a felnőtt lakosság 40 százaléka áldozza fel idejét, lelkesedését és szaktudását azért, hogy saját eszközeivel próbáljon javítani a világ és környezete helyzetén.

Újabb árhullámok alakulhatnak ki a jövő hét elején a Tiszántúlon a csapadékos időjárás miatt. Az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat szerint több mint 300 kilométer hosszon - a Fekete-Körösökön, a Hortobágy-Berettyón, a Sajón, a Taktán, a Krasznán, a Berettyó és a Sebes-Körös torkolatánál - másodfokú a készültség. Közben országszerte tovább nőtt a belvízzel borított területek nagysága, jelenleg 224 ezer hektár van víz alatt, ennek több mint fele vetés és szántó. Békés megyében különösen súlyos a belvízvédelmi helyzet, miután az elöntött területek nagysága egy nap alatt 800 hektárral csaknem 44 ezer hektárra emelkedett.

Áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak az özönvízszerű esőzések Bosznia-Hercegovinában, Albániában és Bulgáriában. A boszniai Tuzlában egy család három tagja halt meg, amikor összeomlott a házuk. Az észak-albániai Shkodra térségében több mint 11 ezer embert kellett evakuálni, 7500 lakóépület megrongálódott, közülük 2600-at teljesen elöntött a víz. Bulgáriában a heves esőzések miatt beszakadt egy fontos út, elvágva az összeköttetést Szófia és a fő bolgár-görög határátkelő között.

Izrael északi részén teljesen megfékezték a négy napja tomboló tüzet a Karmel-hegység nemzeti parkjában. Izrael történetének legnagyobb tűzvészében 41 ember halt meg és mintegy ötezer hektárnyi erdő vált a lángok martalékává Haifa környékén. A rendőrség két 15 éves fiatalt vett őrizetbe, miután a gyanú szerint ők okozták az erdőtüzet. A rendőrség csak annyit közölt: valószínűleg nem gyújtogatásról, hanem gondatlanságról van szó.

Kína délnyugati részén az eddigi jelentések szerint 22-en meghaltak és 3-an megsérültek egy bozóttűzben. A lángok Szecsuan tartomány tibetiek lakta területén lobbantak fel. A futótűz jelentős részét mintegy három óra alatt sikerült megfékezni, de az oltásban részt vevő katonák közül tizenöten életüket vesztették. A tűz okát még vizsgálják.

Spanyolországban teljesen csak kedden állhat helyre a légiközlekedés rendje a reptéri dolgozók pénteki, előre be nem jelentett sztrájkja után. A tájékoztatás szerint a repülési terveket ki kell igazítani, és az európai partnerekkel is egyeztetni kell. A sztrájk ideje alatt a hadsereg vette át a forgalom irányítását. A tiltakozó akció mintegy 250 ezer ember utazását zavarta meg.

Rekordmennyiségű kábítószert foglaltak le a hatóságok Röszkénél; a 312 kilogramm marihuána az utóbbi idők legnagyobb magyarországi drog-szállítmányának számít. Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője elmondta: a kábítószert egy fémállványzatot szállító szerb teherautóban találták meg. A 630 millió forint értékű szállítmányt a vámosok lefoglalták.